A magyar gazdákkal űzött „játék”

A legnagyobb magyar műtrágyagyárnak a magyar gazdák legfontosabb és legkiszámíthatóbb partnereként kellene megjelennie, ezért is „felháborító és elfogadhatatlan az a játék, amit Bige László és társasága a gazdálkodókkal végez” - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a magyar gazdák védelméről tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Pécsen.

Bizonytalanság 

Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László az elmúlt hetekben komoly bizonytalanságot és feszültséget keltett a magyar gazdálkodókban. Kilátásba helyezte – a magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb termelési alapját veszélyeztetve –, hogy termékét ezentúl külföldön értékesíti. Az államtitkár szerint a magyar kormányzat és gazdatársadalom e bejelentést követő összefogásának köszönhető, hogy Bige László „meghátrált”. Így mégis a magyar gazdálkodók számára kívánja értékesíteni a társaság által megtermelt műtrágyát, ami óriási eredmény az ellátásbiztonság szempontjából.     

Feldman Zsolt a magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb input anyagának nevezte a gazdák által évente 1,8 millió tonna mennyiségben megvásárolt és felhasznált műtrágyát. Szerinte ez a biztonságos termény- és élelmiszer előállítás egyik alapja. Közölte, hogy ma a magyar műtrágyapiac 60 százalékát az ország egyetlen érdemi mennyiséget termelő műtrágyagyára, a Nitrogénművek Zrt. uralja. Az államtitkár szerint „a legnagyobb magyar gyárnak a magyar gazdák legfontosabb és legkiszámíthatóbb, legstabilabb partnereként” kellene megjelennie. Ezért is „felháborító és elfogadhatatlan az a játék, amit Bige László és társasága a gazdálkodókkal végez”.

Kartell 

Utalt a „magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb botrányára”, ami szerint „a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László, a cégcsoportja és több más üzleti partnere a rendszerváltás utáni legnagyobb kartellel károsította meg a magyar mezőgazdaságot és gazdálkodókat”. Mégpedig a műtrágya árának mesterségesen magasan tartásával. Kifejtette, a visszaélések hét éve alatt – saját számításaik szerint – legalább 36 milliárd forint kárt okozott a magyar gazdáknak. Ennek oka a műtrágya árának önkényes, a világpiaci hatásokat nem követő emelése miatt.     

A vidéki emberek arcul csapása Feldman Zsolt szerint, hogy „az így megszerzett extraprofitot a baloldali összefogás kampányának finanszírozás kívánják felhasználni”. Feldman Zsolt szerint a kormány és a magyar gazdák legfontosabb feladata, hogy a magyar műtrágyát a hazai piacon tartsák. Biztosítsák a biztonságos ellátást a magyar mezőgazdasági termelést és élelmiszerellátást garantálva. Ezen felül megteremtsék a következő évek biztonságát. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy bár a magyar műtrágya várhatóan egyelőre hazánkban marad, ugyanakkor „további óvatosságra” van szükség.     

„Komoly figyelemmel kísérjük a műtrágyapiac hullámzását, mert minden magyar fogyasztónak és minden magyar lakosnak az érdeke, hogy ez az ellátási lánc idehaza ne szakadjon meg, és a gazdálkodók jó áron is hozzáférjenek ehhez a nagyon fontos mezőgazdasági termelési alapanyaghoz. Ebben kérünk összefogást a következő időszakban is, hiszen ez a következő fél év talán legfontosabb magyar mezőgazdaságot érintő kérdése jelen pillanatban”

– fogalmazott.     

Folyamatos drágulás

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke arról szólt, hogy a gazdák számára különösen fájó az egyik legfontosabb mezőgazdasági alapanyag elmúlt években megfigyelhető folyamatos drágulása és az elmúlt időszak bizonytalansága. Hozzátette: a műtrágya ára egy év alatt az ötszörösére emelkedett. Ez pedig – ha kiegészül a növényvédő szerek és a vetőmagok árának emelkedésével – létbizonytalanságot okozhat a jövőben, főleg a kisebb területen gazdálkodók számára. Példaként hozta fel, hogy a „kartellezések” okozta áremelkedésekre és a labilis piacra máris reagáltak a gazdák a megyében. A korábbi években megfigyelhetőnél jóval nagyobb területen vetettek kevésbé műtrágyaigényes haszonnövényeket, és csökkentik az alapanyagot igénylő gabonafélék arányát a földeken.

(MTI)

Kiemelt képünkön Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a magyar gazdák védelméről tartott sajtótájékoztatón Békéscsabán 2021. december 6-án. A kormány válságtanácskozásra hívta a műtrágyaimportőr cégeket, akik megígérték, hogy vészhelyzet esetén biztosítható a magyar gazdák műtrágyaszükséglete. Önmagában ennek árcsökkentő hatása is van – mondta Feldman Zsolt. MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre