„A mai szirének is el akarnak varázsolni benneteket”

ferenc pápa

Ferenc pápa hétfőn befejezte görögországi látogatását, amelynek végén arra bíztatta a fiatalokat, hogy kövessék az álmaikat, és álljanak ellen a jelenkori fogyasztási kultúra „szirénjeinek”, amelyek csak könnyű élvezeteket ígérnek.

Találkozó Kirill pátriárkával

Amikor felsétált a lépcsőn a Rómába tartó repülőgépre, a Szentatya egy kisebb széllökéstől pillanatra láthatóan kibillent az egyensúlyából, de a személyzet egyik tagja segített neki a fedélzetre lépnie. A repülőgépen a pápa újságíróknak elmondta, hogy tervei szerint a közeljövőben találkozik Kirill orosz ortodox pátriárkával. A katolikus egyházfő ezzel kapcsolatban közölte: a jövő héten a Vatikánba látogat Ilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus egyházközi külügyeinek irányítója, hogy egyeztessenek a következő találkozóról.

„Kész vagyok elmenni Moszkvába vagy bárhova, mert ahhoz, hogy egy testvérrel beszélhessek, nincs szükség protokollra”

– fogalmazott Ferenc pápa. 2016-ban egyébként a kubai főváros, Havanna repülőterén már találkozót tartott Kirill pátriárkával. Az az első alkalom, hogy az 1054. évi nagy egyházszakadás óta az orosz ortodox egyház feje és a római pápa találkozott egymással. Kérdezték őt az újságírók az Európai Unió egyik biztosának arról a tervezetéről, miszerint betiltani javasolta volna egyes nevek, szavak, kifejezések használatát, köztük a „karácsony” kifejezését is.

„Ez anakronizmus A történelemben már annyi diktatúra próbált így cselekedni… Napóleon, a náci diktatúra, a kommunistáké”

– fogalmazott a pápa, majd hangsúlyozta, hogy „ez a történelemben soha nem működött”.

Egység és nagyszerűség

Ferenc pápa leszögezte: szükséges, hogy az Európai Unió visszatérjen az alapító atyák elképzeléseihez. Az egység és a nagyszerűség elveihez, és figyeljen arra, hogy ne lépjen az ideológiai gyarmatosítás útjára.

„Mert mindez megoszthatja az országokat és bukásra ítéli az Európai Uniót”

– tette hozzá. Hangsúlyozta továbbá, hogy „az EU-nak tiszteletben kell tartania egy adott ország belső struktúráját, sokszínűségét, és nem szabad uniformizálnia”.

„Minden országnak megvannak a sajátosságai, a szuverenitása, s mindez olyan egységben, amelyben tiszteletben kell tartani az egyediséget”

– fogalmazott Ferenc pápa.

A mai szirének

Az ötnapos ciprusi és görögországi látogatás során Őszentsége találkozott helyi egyházi vezetőkkel és hívők községeivel, köztük fiatalokkal is. Elsősorban a fiatalokat bíztatta, hogy maradjanak állhatatosak a hitükben. Kétségeik ellenére is, és álljanak ellen az anyagi vágyak kísértéseinek. A pápa felidézte a diákoknak Homérosz Odüsszeia című epikus költeményét és az abban szereplő szirének kísértéseit, akik „dalaikkal elvarázsolták a hajósokat, akik emiatt szikláknak ütköztek”.

„A mai szirének is el akarnak varázsolni benneteket csábító és szűnni nem akaró ígéreteikkel, amelyek könnyű élvezeteket ígérnek, a fogyasztás hamis szükségleteit, valamint a testi jólét és a minden áron szórakozás kultuszát hirdetik”

– hangsúlyozta a Szentatya.

Hozzáfűzte: „ezek mind olyanok, mint a tűzijáték: pillanatra felragyognak, de aztán füstté és köddé válnak a semmiben.” Látogatása végén Ferenc pápa találkozott egy athéni katolikus iskola diákjaival is. Köztük két bevándorlóval, akik közül az egyik egy 18 éves szíriai menekült, aki Aleppó 2014-es bombázása után hagyta el hazáját.

(MTI)

Kiemelt képünkön a Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa általános heti audienciát tart a vatikáni Apostoli Palota könyvtárában 2021. április 28-án. MTI/EPA/Vatikáni Média

Iratkozzon fel hírlevelünkre