Újabb elismerés Karikó Katalinnak

Karikó Katalin és két kutatótársa kapja Európa legjobban dotált kitüntetését, a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díját; az elismeréssel járó támogatásból Karikó Katalin, a BioNTech vezető alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora a SZTE-n induló kutatását finanszírozza.

Rendkívül hatékony oltóanyag látványosan gyors kifejlesztése

Karikó Katalin és kutatótársai, a BioNTech társalapítói, Ugur Sahin vezérigazgató és Özlem Türeci orvosigazgató megosztva kapják meg Jeantet-Collen-díjat. „Olyan mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért, amelyek biztonságosan védik az emberiséget a halálos SARS-CoV-2 vírus ellen” – idézi a genfi Louis-Jeantet Alapítvány keddi bejelentését az SZTE közleménye. Hozzátették: a díjátadó ceremóniát 2022. október 11-én tartják.

A terápiás célú hírvivő RNS kutatásának eredménye az új típusú, koronavírus elleni, „rendkívül hatékony oltóanyag látványosan gyors kifejlesztése. Ez döntő szerepet játszott a COVID-19 pandémia világméretű megfékezésében. Munkájuknak páratlan hatása lesz a jövőbeni kórokozók és rákos sejtek elleni vakcinák kifejlesztésében” – méltatta a három kutató közös munkájának eredményét a svájci alapítvány.

A jutalom felhasználása

Az SZTE közleménye emlékeztet, a mainzi székhelyű biotechnológiai cég három vezetője nemcsak fenntartja, hanem bővíti is kapcsolatait az alapkutatás és az egyetemek irányába. Karikó Katalin 2021 óta a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora. Ugur Sahin és Özlem Türeci pedig a Mainzi Egyetem professzorai. A Jeantet-Collen-díjjal járó jutalmat a kutatók az mRNS-alapú vakcinákkal és immunterápiákkal kapcsolatos kutatásaik további elmélyítésére fogják felhasználni – közölték. Egy-egy kutató 150 ezer svájci frank (csaknem 53 millió forint) támogatást kap a munkájához. Ebből az összegből Karikó Katalin, az SZTE professzora a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza.

Az 1986-ban alapított Louis-Jeantet-díjakat az Európa Tanács valamely tagállamában élő orvosbiológiai kutatók nyerhetik el. Ha a jutalmazott tudományos eredmény közel áll az emberiséget sújtó betegségek elleni küzdelem gyakorlati alkalmazásához, akkor az egyik Louis-Jeantet-díj átváltozik a transzlációs orvoslás Jeantet-Collen-díjává, amelyet a Désiré Collen Alapítvány adományai támogatnak.

A jutalom 90 százaléka folyamatban lévő kutatásra megy

A Louis-Jeantet-díjak a legjobban dotált európai kitüntetések. Mindegyikhez mintegy 500 ezer svájci frank (csaknem 176 millió forint) jutalom tartozik. Ennek viszont csak 10 százalékát kapja meg személyesen a kitüntetett tudós. A támogatás 90 százalékát a folyamatban lévő kutatásának finanszírozására kell fordítania. Így a Jeantet-Collen-díj az élvonalbeli kutatók elvégzett munkájának az elismerése mellett az innovatív kutatási projekt folytatására ösztönöz.

Az SZTE közlemény emlékeztet: Karikó Katalin és két kutatótársa több közös kitüntetésben részesült már eddig is. Így például a 2022. évi Paul-Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díj mellett, másokkal együtt, az Asztúria Hercegnője Díjat és legutóbb a Német Jövő Díjat is megkapták. A Louis-Jeantet-díjak valamelyikével elismert 100 kutató közül eddig 14 nyerte el később a Nobel-díjat – áll a Szegedi Tudományegyetem közleményében.

(MTI)

Kiemelt képünkön a Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én. MTI/Cseke Csilla

Iratkozzon fel hírlevelünkre