Átadták a Smart Family Nagydíj 2021 verseny díjait

Átadták Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Smart Family Nagydíj 2021 verseny díjait csütörtökön Budapesten.

Családokat segítő okos megoldások

Ekler Gergely családokért felelős stratégiai államtitkár azt mondta, hogy a KINCS Smart Family Centrumjainak célja a családokhoz kapcsolódó innovációs projektek megvalósítása és ösztönzése. A jó gyakorlatok gyűjtése, feldolgozása, bemutatása és népszerűsítése lehetőséget biztosít az üzleti innovációban aktív szerepet játszó vállalkozásoknak, start upoknak, hogy kifejezetten a családokat segítő okos megoldásokat és funkciókat fejlesszenek – tette hozzá.

Ekler Gergely személyes példáját ismertetve elmondta: családjában szelektíven gyűjtik a hulladékot. A gyerekei is megtanulták, hogy kimossák a joghurtos poharat, mielőtt kidobják. Azt is továbbá, hogy ha visszacsavarják a kiürült ásványvizes palack kupakját, akkor a kukásautó nagyon drágán nagyon sok palackozott levegőt fog szállítani, ami pazarlás. Azt is próbálják megbeszélni együtt, hogy miért és mire költenek. Ezen felül, ha egy szobában sokáig nem tartózkodnak, akkor lekapcsolják a villanyt – tette hozzá. Folyamatosan újratanuljuk, hogy a kidobott étel többszörös pazarlás. Emellett azt is, hogy a szombat délutáni társasjátékozáshoz felvett mackóalsó helye este nem biztos, hogy a szennyeskosárban van, jó lesz az még vasárnap is – sorolta.

Tíz és 12 éves gyerekei készségszinten használják a számítógépet. Tudnak keresni az interneten, ppt-t készíteni. Nincs azonban napelemük, az otthonukban a fűtést nem mesterséges intelligencia vezérli. Egyikük sem számolja a lépéseit és nincs applikációban rögzített edzéstervük – mondta. Az államtitkár hozzátette: amikor részt vett a díj szakmai zsűritagjaként a pályázatok elbírálásában, meglepő felismerést tett. Nem használnak számos olyan, egyébként könnyen elérhető eszközt, alkalmazást, megoldást, terméket, amely megkönnyítené, jobbá és praktikusabbá tenné az életüket.

Megkönnyíteni a családok életét

Külön örömnek nevezte, hogy ezt a felismerést egy nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezés keretében tehette. Ennek köszönhetően a magyar gazdasági és társadalmi partnerekkel azon dolgozik, hogy minél több értékes, a családokat támogató interaktív megoldás jöjjön létre. A nagydíjról elmondta: célja, hogy minél több olyan magyar innovatív kezdeményezést támogasson, amely megkönnyíti a magyar családok életét. Hozzájárul az okos családi megoldások alkalmazásához.

Inspirálónak nevezte, hogy a KINCS kezdeményezése a lehető legszélesebb körben értelmezi az innovációt. Olyan hatékony megoldásokat vonultat fel, amelyek erősítik a családi kapcsolatokat, segítséget nyújtanak a családok egészségének megőrzésében. Különböző generációknak nyújtanak modern eszközöket az egész életen át történő tanuláshoz. Kényelmesebbé teszik az életet, időt takarítanak meg. Nem utolsó sorban erősítik a pénzügyi tudatosságot, szórakozást és fejlődési lehetőséget nyújtanak a családok számára.

Résztvevők a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Okos megoldások a családnak című rendezvényén a Millenáris Parkban 2021. november 25-én. MTI/Mónus Márton

Tudatos megoldások

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról beszélt, hogy több mint 80 pályázat érkezett a felhívásukra. A jelentkezőkkel közösen be tudták bizonyítani, hogy a családok mindennapjaiban nagyon is jelen kell, hogy legyenek a tudatos megoldások és az innováció.

Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a start upok világáról a nemzetközi felmérések azt szokták mondani, hogy 30 százalékuk a lakosságnak dolgozik. A többség az üzleti szférának fejleszt. A díjjal a 30 százalékos lakossági fejlesztések közül célozták meg azokat, amelyek fókuszba tudják állítani a családokat – tette hozzá.

Helyezettek

A családokat segítő, okos megoldásokat nyújtó startup vállalkozásoknak meghirdetett Smart Family Nagydíj 2021 verseny első helyezettje egy gyerekbarát helykereső és eseménykereső weboldal és applikáció lett. Ez a gyerekkel.com oldal, a második helyezést a Fehérvár Hero nyerte el, amely a méltatás alapján a karantén idején indított 60 napos, egész várost megmozgató applikáció. A harmadik helyezett pedig egy biztonságos zsebpénzkezelő applikáció, a MoneyMate lett.
Emellett számos különdíjat is kiosztottak. Többek között iskolaérettséget vizsgáló multimédiás mérőeszközt, vagy szétnyílt hasizom kezelésére kifejlesztett, otthon végezhető tornát, továbbá környezetvédelmi társasjátékot kínáló oldalakat.

(MTI)

Kiemelt képünkön Ekler Gergely, a családokért felelős stratégiai államtitkár beszédet mond a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Okos megoldások a családnak című rendezvényén a Millenáris Parkban 2021. november 25-én. MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre