Kyle Rittenhouse felmentése valódi fénysugár

Kevés esetben éreztem azt, hogy a jelenlegi USA-nak még bármilyen kiútja is a káoszból. Nem is annyira lelki szemeim előtt már szinte csak azt láttam, hogy már a ‘80-as évek Amerikája is teljességgel a ködbe vész. Nézzék, azt fontos tisztáznunk – és ezt máskor, máshol is számtalanszor megtettem már -, hogy én nem vagyok az Egyesült Államok óriási rajongója. Nincs is miért így tennem Magyarországról. Nemzeteink az elmúlt két nagy világégés során egymással hadban álló felek voltak.

MTI/EPA/Michael Reynolds

És amíg mi tán egyetlen alkalommal sem gázoltunk amerikai vérben, addig az USA az első világháború után a wilsoni elvekkel ültetett minket fel, a második világháborúban pedig konkrét háborús bűncselekményeket követtek el velünk szemben.
Nem mellékesen annak a szovjet rabló- és halálosztó államnak voltak szövetségesei, amely lelkes kollaboránsaival évtizedek alatt évszázadokkal rántotta hátrébb a hazámat.

Nem vagyok a rajongójuk, de tisztelem őket. Tisztelem őket azért, mert a közjogi fejlődésük Európa előtt is példát mutathatott. Egyes aspektusaiban fel is nézek a történelmükre, mert sokáig igaz volt, hogy a legjobb, legügyesebb, sehonnani ember is boldogulhat. Létezett amerikai álom. Létezett. (A Watchmenben hangzik el a prófétai kérdés, hogy mi történt az amerikai álommal? Valóra vált, az történt, az látjuk magunk körül.)

Fejet hajtok a puritán küzdelem, a Mayflower szellemisége, technikai újításaik előtt. És becsülöm, tisztelem, hogy McCarthy idejében az egyetlen nyugati, demokratikus országként – ha csak pár évre is – felvállalták, hogy leszámolnának a vörös elittel.

De hol van ez már? Hol van már a ‘80-as évek szellemisége is, Reagannel és mindazzal, amit szüleink és nagyszüleink rajongva figyeltek? Felbuzgott kicsit az amerikai, a valódi, amerikai szellem 2016-ban, de 2020-ra a deep state már okosabban, felkészültebben és kicsit sem naivan készült a versenyre.

És ebben a szituációban hirdettek ítéletet Kyle Rittenhouse ügyében. Felesleges itt és most különösebben körbejárni azt, hogy Rittenhouse mit csinált, akit érdekel a téma, biztosan tisztában van vele.

A lényegi kérdés 2021 Amerikájában az volt bírósági tárgyalásán, hogy létezik-e még jogos védelemhez való jog? Használhatja-e közvetlen életveszélyben valaki a fegyverét? Megvédheti-e a tulajdont a csőcselék rongálásától, gyújtogatásától? Fel kell-e áldozza életét, csak azért, hogy biztosan ne vádolhassák meg jobboldali elhajlással? Vagy esetleg tényleg tehet még úgy, mint annak idején a normalitás Amerikájában?

MTI/AP/Chris Carlson

És láss csodát, a józan ész még csak-csak felüti fejét. Kyle Rittenhouse-t, ezt a 18 éves fiatalembert nem akarták tönkretenni azért, mert védte a Kenosha megyeieket. Nem kell elbúcsúznia az életétől, mert megvédte azt tavaly. Igen, megvédte és közben két antifa terroristát agyonlőtt, egyet pedig pedig megsebesített. Mindahányan minimum is a testi épségére törtek. Mindössze azért, mert védeni igyekezett a normalitást.

Hát, előfordul, hogy néha ilyenkor nem az abnormalitás győzedelmeskedik.

Kérdés, hogy Rittenhouse esete kivétel, vagy esetleg még tényleg lehet bízni az Egyesült Államokban. Erre legkorábban a félidős választásokkor, majd 2024-ben kaphatunk választ. Csak addig mi is tartsunk ki.

Iratkozzon fel hírlevelünkre