Kimarad Rowling a jublieumi Harry Potter-filmből

Különleges műsor keretében találkoznak újra a Harry Potter sztárjai, bár úgy tűnik egyvalakit elfelejtettek meghívni. A húszéves jubileumi kiadást az HBO csatornáján lehet majd megtekinteni, de J. K. Rowling nélkül. Az internet népe pedig már most azon tűnődik, hogy Rowling távollétéhez mennyi köze van az író transzneműekkel kapcsolatos nézeteinek.

Csonka jubileum

Húsz évvel ezelőtt mutatták be a Harry Potter és a Bölcsek köve című filmet. A mozinak köszönhetően vált pillanatok alatt szupersztárrá Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson. Ennek kapcsán jelentette be még november 16-án a Warner Bros, hogy a három sztár valamint a sorozatok valamennyi kiemelkedő mellékszereplője visszautazik Roxfortba. Január elején debütál ugyanis a film készítését bemutató Harry Potter 20. évfordulója: Vissza Roxfortba című műsora – írja az RT oldala.

A produkcióban résztvevők listájáról azonban feltűnően hiányzik a szerző, J. K. Rowling neve. Ahogyan a Warner Bros sajtóközleménye, úgy Emma Watson hosszúra nyúlt Instagram-posztja sem tesz említést az íróról.

Annak ellenére, hogy akad olyan Harry Potter-szereplő, aki az írónak köszöni sikerét.

A szerző távollétét még PR-csapata sem kommentálta, a Hollywood Reporter pedig azt állította, hogy Rowling archív felvételeken fog csak szerepelni a műsorban.

Vajon miért marad távol Rowling?

Az online kommentátorok azonnal Rowlingnak a transznemű aktivistákkal folytatott összecsapásait jelölték meg, mint kizáró okot. A magát egyébként feministának valló Rowling ellen többször emelték fel szavukat a genderideológia progresszív hangadói. Így például nem tetszett nekik az, amikor nemtetszését fejezte ki a nemileg semleges nyelvezettel kapcsolatban, mondván az eltörli a „nem” és ezzel a „nőiesség” fogalmát; de az sem emelt népszerűségén, amikor a gendersemleges mosdók kialakítása ellen emelt szót, azt állítva, hogy a nők kevésbé lesznek biztonságban, ha a férfiakat is beengedik a női mosdókba.

A szerző nemi kérdésekben tett kijelentései heves visszhangot váltottak ki az LMBT-szervezetek részéről: többször halállal és nemi erőszakkal is megfenyegették a genderideológia legbuzgóbb tagjai; de még Daniel Radcliffe és Emma Watson is felszólalt tavaly Rowing kijelentései ellen.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emma Watson (@emmawatson) által megosztott bejegyzés

 

„A transz emberek azok, akiknek mondják magukat, és megérdemlik, hogy éljék az életüket anélkül, hogy állandóan megkérdőjelezik őket, vagy azt mondanák, hogy nem azok, akiknek mondják magukat” – mondta Watson.

Rowling többször is kijelentette, hogy ellenzi a transzellenes diszkriminációt, de nem változtat a „nem” fogalommal kapcsolatos álláspontján.

„Nem vagyok hajlandó meghajolni egy olyan mozgalom előtt, amelyről úgy gondolom, hogy kimutatható kárt okoz. Hiszen meg akarja szüntetni a »nő« politikai és biológiai kategóriáját, és védelmet biztosít a nőket így kihasználóknak”

– írta egy tavalyi bejegyzésében a szerző.

Napokkal ezelőtt a Vasárnap.hu is beszámolt róla, hogy olasz LMBTQ-közösségek zúgolódtak az író és a népszerű filmsorozat vetítése ellen. A húszéves jubileum alkalmából ugyanis műsorra tűzik a Harry Potter és a bölcsek köve című első részt decemberben az olasz mozikban. A rajongók nagy öröme mellett az LMBTQ-közösségek a film ellen emelték fel szavukat. Közösségi oldalaikon bojkottra hívják fel a figyelmet, és kérik, hogy senki ne vegyen részt a vetítéseken.

Forrás: RT, Vasárnap.hu

Kiemelt képünkön: J. K. Rowling (Kép forrása: J. K. Rowling Facebook-oldala)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!