Ismét kötelező lesz a maszk

Zárt térben ismét kötelező lesz a maszk viselése, 500 fő feletti rendezvényeket pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. Az egészségügyben dolgozóknak a harmadik oltást is fel kell venni - jelentette be Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Kötelező maszk zárt térben

Gulyás Gergely elmondta, hogy a matematikusok előrejelzései szerint a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet. A szakértők szerint a delta variánssal szemben védettséget továbbra is az oltás jelent. Ezt a második oltás felvétele utáni 4. és  7. hónap között javasolják. Hozzátette: a járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát. Amennyiben ezt mindenki megteszi akkor a járvány utolsó hulláma lehet a negyedik. A miniszter szerint az oltatlanok a saját életük mellett mások egészségét és életét is veszélyeztetik. 

A politikus bejelentette, hogy zárt térben ismét kötelező lesz a maszk viselése, 500 fő feletti rendezvényeket pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. Az egészségügyben dolgozóknak a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik. Gulyás Gergely ismertette: ezt tervezik az államigazgatáson belül is, mivel az állam igyekszik jó példával elől járni. Kitért arra is, hogy hat hónap elteltével – minden felmérés szerint – a két oltás által adott védettség mérséklődik. Éppen ezért, ha a járvány következő hullámait szeretnénk megelőzni, illetve mérsékelni akkor feltétlenül szükséges a harmadik oltás felvétele. A szigorítások péntek éjféltől lépnek hatályba. 

Oltási akcióhét

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszkviselés. Az üzletben történő vásárlások során, bevásárlóközpontokban – kivéve irodákban és sportolásra szolgáló helyiségekben – levéltárban, színházban, múzeumban és moziban is érvényben van az előírás. A szolgáltatásoknál az általános szabály, hogy minden üzlethelyiségben, ahol rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egyszerre szintén kötelező hordani a maszkot. Az iskolák, szakképző intézmények, valamint egyetemek esetében az igazgatókat hatalmazzák fel a döntés jogával. 

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy jövő héten november 22. és 28. között oltási akcióhetet tartanak. A kórházi oltópontokon előzetes bejelentkezés nélkül lehetőség lesz az oltás felvételére. Az akcióban résztvevő 101 megyei és városi kórházban megemelt kapacitással várják az oltatni szándékozókat, minden nap 7 és 19 óra között. A fővárosban különösen nagy mértékben emelik az oltópontok számát. Egyes megyékben szakrendelőkben is elérhető lesz az oltás, különösen ott, ahol kevesebb a kórházi oltópont. Változatlanul 5 fajta vakcina áll rendelkezésre, ezek pedig a Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinophram. 

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre