Trombitás Kristóf: Márki-Zay Péter szerint káros a rezsicsökkentés

Az a jó Márki-Zay Péterben, hogy rengeteget beszél. Nyakló nélkül csak ömlik belőle a szó. Kétségkívül igaz, hogy jó taktika lukat beszélni a meggyőzni kívánt delikvens hasába. Még egyszer: a taktika jó, csak az ember nem megfelelő hozzá.

Mert Márki-Zay Péter nárcizmusából, küldetéstudattal párosított, váteszi nyomulásából egy idő után csak a sértegetések, a hülyeségek és a tapasztalatlan politikusi mivolta miatt elcsepegtetett infók maradnak meg.

Ezért jó számunkra, hogy marha sokat dumál. Az ember némi malíciával mondhatná, nem hagy nekünk égetnivalót, elintézi saját maga a melót, de ez édes megállapítás.

Mert elegendő csak megnézni az elmúlt napok termését. Márki-Zay szerint ostoba az a több millió ember, aki a Fideszre szavaz (igazán hatékony stratégia voksolók átcsábítására). Aztán Márki-Zay szerint a Fidesz bevándorláspárti párt (de Márki-Zay szövetségesei, akik álproblémának nevezték a migrációt és le akarták bontani a kerítést, nyilván nem azok). Továbbá Márki-Zay szerint Orbán Viktor Gyurcsány embere, mert a DK közreműködésével akarták lejáratni őt, de saját maga, aki a DK szövetségese és Dobrevvel kéz a kézben mutatkozik és kampányol, a DK-val együtt, nem Gyurcsány embere. Illetve Márki-Zay obszcénnek tartja az Elk*rtuk címét, ezért sem nevezi kereszténynek a Fideszt, ámde igazságbeszédnek hívja az őszödi beszédet és védi.

De még ez is mind semmi ahhoz képest, amit legfrissebben említett meg. Szerinte a rezsicsökkentést nagyon könnyű volt megadni, de nehéz visszavonni és az embereknek a saját bőrükön kéne érezniük, milyen sok energiát használni, mert így tudnának vele spórolni. Milyen sajátos jobboldaliság ez megint, igaz? Mindig, mindenben ugyanazt és ugyanúgy mondja, mint a magyarországi és a nemzetközi baloldal. Újabban abban is, hogy nem a multikat kell megsarcolni a klímaküzdelemben, ugyan, dehogy. Az embereket, a választópolgárokat! Magától értetődő.

Aztán, hogy ez melyik kategóriába illik – a sértegetés, a hülyeség vagy túlszaladás, amiről nem kéne beszélni kampányban -, csak Márki-Zay tudja vagy talán még ő sem. Egy dolog azonban teljesen bizonyos: sok egyéb mellett, ha az ellenzék győzne a 2022-es választáson, eltörölnék a rezsicsökkentést. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a családtámogatási rendszer és az adókedvezmények megszűnnének, de immár azt is látjuk, hogy a rezsicsökkentés sem járna máshogy.

Ezzel egy átlagos, magyar családnak évente több százezer forinttal kéne többet fizetnie, mint eddig. Ez is szenzációs, középosztályt erősítő gondolat a kamujobboldali jelölttől, igaz? Ne az embereknél hagyjunk több pénzt, hogy ezzel is a felemelésüket segítsük, nem. Sarcoljunk, adóztassunk, tegyük őket kiszolgáltatottá.

Nekem ez nem tűnik túlságosan jobbos alapvetésnek.

 


A Vélemény rovatban olvasható írások, valamint az interjúalanyok véleménye nem feltétlenül tükrözi a Vasarnap.hu szerkesztőségének álláspontját.

Iratkozzon fel hírlevelünkre