Squid Game, a gyermekek számára is elérhető gyilkosságfesztivál

Noha a legtöbb országban 17 éven aluliak számára nem ajánlott megtekintésre a Netflix legújabb sorozata, még mindig számos fiatal fér hozzá, kitéve az erőszakos ábrázolások káros hatásainak.

Felhívások a túlélősorozat ellen

Míg nézettségi rekordokat döntöget a Netflix legújabb, „Squid Game” – magyarul „Nyerd meg az életed” – című dél-koreai tűlélődráma-sorozata, aközben egyre több szakember tanácsolja a szülőknek: ne hagyják, hogy gyerekeik megnézzék azt – olvasható a CNN-en megjelent cikkben.

A szeptemberben bemutatott túlélősorozatban mélyen eladósodott versenyzők koreai gyerekjátékokat játszanak azért, hogy pénzt nyerjenek. Ám ha a résztvevők veszítenek, az életüket is elveszítik. A film pedig egyáltalán nem riad vissza a véres jelenetek és az erőszak ábrázolásától – hívja fel a figyelmet a cikk szerzője.

A sorozat óriási követőtábort gyűjtött maga köré. A Netflix jelentése szerint 111 millió felhasználó nézte meg a sorozatot egy hónapon belül, ezzel – adott időszakra vetítve – minden idők legnézettebb sorozata lett. A filmben látható ruhák-ihlette halloweenjelmezek az internetes keresési toplistákat vezetik, a TikTokot pedig máris elárasztották a sorozatban látottak alapján terjedő kihívások.

Annak ellenére, hogy a csatornán a műsor a TV-MA-besorolást kapta, azaz 17 éven aluliak számára nem ajánlott (Magyarországon jelenleg 16 éven felülieknek ajánlott), a műsor még mindig eléri a fiatalabb korosztályt, felkeltve ezzel a szakemberek aggodalmát.

Forrás: Netflix

A film veszélyei

David Anderson, a New York-i Child Mind Institute vezetője adott ki nemrégiben egy nyilatkozatot, amelyben a filmben látható erőszak mértékét ijesztőnek nevezte. A műsort pedig egy olyan gyilkossági fesztiválhoz hasonlította, mely azt feltételezi, hogy a több mint 400 résztvevő közül csak egy lehet a túlélő.

Az erőszak intenzitására és káros hatására figyelmeztet a Common Sense Media oldalán olvasható útmutató is. A műsorokat és filmeket minősítő oldal arra is felhívja a szülők figyelmét, hogy „a filmbéli karaktereket szisztematikusan kínozzák és ölik meg a játékmester szadista örömére. A felnőtt szereplők szexuális kapcsolatot létesítenek és szexuális erőszakkal fenyegetőznek: a nőket a hajuknál fogva ragadják meg és ütlegelik”. Hozzáteszik: a film olyan témákra fókuszál, hogyan lehet pénzhez jutni szerencsejáték vagy csalás révén.

Felhívásokat indítottak iskolák

A sorozat megjelenése óta több iskola indított felhívást. Az amerikai Georgia állambeli Roswelli magániskolájában például megtiltották, hogy a filmről és az abban megjelenő játékokról bármiféle eszmecserét folytassanak az intézményben. 

A The Guardian oldalán megjelent cikk szerint Nagy-Britanniában a bedfordshire-i központi tanács oktatásvédelmi csapata azt ajánlja a szülőknek, hogy ne engedjék gyerekeiknek a műsor megtekintését. A dél-angliai oktatási szervezet e-mailben hívta fel a körzetben élő szülők figyelmét a sorozat káros hatásaira, miután értesüléseket szerzett arról, hogy gyerekek és fiatalok másolják a filmben látható erőszakos jeleneteket és játékokat.

A dél-koreai sorozat első részében szereplő robottal fényképezkednek látogatók a szöuli Olimpiai Parkban 2021. október 26-án. A Squid Game pár héten belül a szolgáltató eddigi legnézettebb sorozatává vált (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

Még október elején a The Brüssels Times írt arról, hogy egy belga iskola Facebook-oldalán hívta fel a szülők figyelmét a sorozat veszélyeire. Az oktatási intézmény azután fejezte ki aggodalmát a közösségi oldalon, hogy a gyerekek közül többen a filmben szereplő gyerekjátékokat saját értelmezésük szerint játszották. Az iskola posztját több mint 30 ezren osztották meg.

A show-nak folytatódnia kell

Hiába érkeznek felhívások a világ számos országából, úgy tűnik, hogy a gyerekek és a fiatalok mentális egészségét érintő veszélyeknél van egy sokkal fontosabb dolog: a pénz. Vannak olyan cégek, amelyek üzleti lehetőségeket látnak a filmbéli show továbbvitelében. A The Toysmatrix a napokban írt arról, hogy a brit Universal Ents cég elindította a játék saját verzióját. A Squid Game Live elnevezésű játékban 40 jelentkező ötfordulós kihívásban teheti próbára temperamentumát és feszegetheti fizikai korlátait. A győztes 500 fontnyi pénzdíjjal hagyhatja el a játékot.  A jelentkezőknek 45 font belépési díjat kell fizetniük.

Nem ez az első eset, amikor a Netflix a gyerekekre nézve káros hatású műsort dob a piacra. Ahogyan azzal a Vasarnap.hu is foglalkozott, nemzetközi felháborodást váltott ki tavaly a csatorna gyermekpornográfia határát súrló filmje, a Cuties (Cukorfalatok). A filmben kamaszlányok twerkelnek és mutogatják magukat. Bár világméretű mozgalom indult a netflixes előfizetések törlésére, a liberális mainstream azonnal a film védelmére kelt, mondván, az a felnőtté válásról szól. A Sundance-fesztiválon díjat nyert mozi véleményük szerint a jobboldali média áldozata és „puskaporos hordó” egy olyan korban, amely retteg a gyermeki szexualitástól.

Igen, azóta is rettegünk – s úgy tűnik most már mástól is lehet…

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre