Provokálnak majd minket, de nyugton kell maradni

Meglepetést senkinek nem jelenthet, hogy az ellenzék a folyamatos provokációban hisz. Abból él, abból táplálkozik, minden lehetséges helyszínen és körülmények közepette igyekszik botrányt csinálni. Mehetnénk itt mélyelemzésbe is, hiszen a botrányokozás, a felforgatás mint olyan, a baloldaliság egyik alapismérve. A baloldal, a mindenkori lázítók a fennálló rendet akarták megtörni, tönkretenni, erre érkezett reakcióként a normalitás válasza. Nem véletlen, hogy ők saját maguk is reakciósoknak hívták azokat, tehát a bolsik, akik szembefordultak velük és céljaik elérésében gátolták mozgalmukat.

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett díszünnepségen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. március 15-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Eddig tehát a történet tiszta. Nem lehetnek meg felforgatás nélkül, soha nem is voltak. Hovatovább hozzászokhattunk ehhez a parlamentben, a tévéműsorokban, publicisztikákban és fórumaikon. Dacára a sokmilliós büntetéseknek, az ország házában is nyakló nélkül végzik tevékenységüket.
Tudjuk, milyenek.

Ám az eddigiekhez képest is nóvumot jelent az, amire október 23-án készülnek. Bejelentették, hogy a Békemenet végállomására, illetve Orbán Viktor ünnepi beszédének helyszínéhez közel terveznek demonstrációt. Eddig ilyesmi senkinek sem jutott eszébe, mert a minimális józan ész – vagy annak legalábbis valami maradéka – e tekintetben megvolt a baloldalon is. Fölösleges, hogy olyan helyzeteket teremtsünk, amelyekből komoly balhé is kisülhet, mert senkinek sem érdeke emberek fizikai épségét kockáztatni.
Eddig a pontig.

Hát miből láthatnánk ennél is élesebben, hogy immár mindent megtenne az ellenzék azért, hogy legyen már valami kis botrány, amit fel lehet használni? Amit tematizálhatnak, mutogathat a The Washington Post és a The Guardian, meg a CNN és a BBC? Csak egy maflás, egyetlen maflás legyen már!

Ezt szeretnék elérni, semmi mást. Hogy akadjon pár felhergelt, provokált békemenetes, akinél elszakad a cérna. Mint a focipályán. Időnként nem titkolt célja egy-egy csapatnak, hogy az ellenfél legjobbjait stikában rugdossák, beszóljanak nekik, hátha felkapja a vizet, és piros lapot kap.
És persze a másik részét se felejtsük el. Mivel a politikai erőszak alapvetően a baloldal sajátja, ezzel azt is kockáztatják – ennyire elkeseredettek és ennyire bíznak benne, hogy azt amúgy is eltitkolná a hálózat –, hogy a saját felhergelt embereik ugranak neki a békemeneteseknek. Ocsmány egy taktika ez.

Mi, akik ott leszünk az utcákon október 23-án, a következőt tudjuk tenni: a következményekre gondolva veszteg maradunk. Beszólogatnak majd? A közelséget kihasználva tucatnyian próbálnak hergelni minket? Minden bizonnyal. Nem játszhatunk azon a pályán, ahol a játékszabályokat ők hozzák meg. Nyugodtan, felemelt fővel kell haladni. Tudják, a sas amúgy sem kapkod legyek után. 

Arra viszont felhívom a figyelmet, hogy egyetlen provokáció sem maradhat megörökítés nélkül. Ott van állandóan a zsebünkben egy fényképezőgép és videófelvevő, használjuk! Mi tematizáljunk! Mi mutassuk meg, hogy milyen a baloldal igazi arca! Nyugodtan, méltósággal, de mindent felvéve. És akkor ez ömlik majd a közösségi oldalakon.
Legyünk minél többen október 23-án. Ott találkozunk!

A szerző további írásai itt olvashatók.

Iratkozzon fel hírlevelünkre