Áder János: Alig található a Földön tisztítás nélkül fogyasztható víz

Könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható jó minőségű, víz alig található a Földön mert az emberiség felelőtlenül használja a rendelkezésre álló vizet - közölte Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Áder János azt mondta: a Földön lévő víz 2,5 százaléka édesvíz, és ennek is csak egy része az, ami elérhető az emberiségnek, de az emberek még ezt a kevés vizet is elszennyezik. Az elmúlt száz évben a Föld népessége négyszeresére, a vízfogyasztás pedig nyolcszorosára nőtt, így csökkent az egy főre eső vízmennyiség, és mintegy negyven országban már problémát jelent a vízellátás – ismertette, kiemelve: az élet szinte minden elemét döntően befolyásolja, hogy van-e megfelelő mennyiségű és minőségű víz. Kifejtette: a mezőgazdaság elképzelhetetlen víz nélkül, az ipar nagy része és az energiatermelés is vízigényes, emellett a rossz minőségű víz egészségügyi problémákat okoz.

Naponta tízezer öt év alatti gyermek hal meg a fejlődő világban szennyezett víz miatt

– fűzte hozzá. Elmondta, hogy a kevés víz problémáját a mezőgazdaságban technológiaváltással kell megoldani: vannak olyan technológiák, amelyek hatodannyi vízből tudnak ugyanannyi terméket előállítani, mint a régebbi megoldások. Előfordulhat az is, hogy olyan gabonát kell nemesíteni, amely szárazságtűrőbb, mert a korábbi fajták termesztéséhez nem lesz majd elég víz – tette hozzá. A köztársasági elnök beszélt arról is, hogy Magyarországon az éves csapadékmennyiség 600-650 milliméter, de a csapadékmegoszlás egyenetlen, emiatt a Duna-Tisza közét, az ország területének 13 százalékát elsivatagosodás veszélyezteti. A terület vízpótlása elkezdődött, és ha a jelenlegi tempóban folytatódik, 5-6 éven belül megoldódik a probléma – tudatta. Az árvizekkel kapcsolatban azt mondta: az előrejelzések szerint a jövőben egy gyakoribbak lesznek az extrém árvizek, ezért meg kell erősíteni a védműveket.

A Tisza mentén nem lehet tovább növelni a töltések magasságát, ezért szükségtározókat építenek, amelyekkel egy méterrel lehet csökkenteni a vízszintet

– ismertette. Áder János a vízszennyezéssel összefüggésben azt hangsúlyozta: Magyarországon a szennyvíz 95 százaléka tisztított állapotban kerül vissza a természetbe, a Felső-Tiszán pedig egy gépsort állítottak munkába, amely a műanyag palackokat és hulladékokat gyűjti ki a vízből. Ezeknek köszönhetően a folyók tisztábban hagyják el Magyarországot, mint ahogyan az országba érkeztek – emelte ki.

Hozzátette: azokra a településekre, ahol még nem megoldott a szennyvíz tisztítása, konténeres szennyvíztisztítókat telepítenek.

Áder János a 2023-as vízügyi konferenciával kapcsolatban azt mondta: többoldalú, regionális megállapodások kellenek ahhoz, hogy a víz minőségének megóvása mindenkinek világos és egyértelmű kötelezettséget jelentsen.

 

(MTI)

„Elindult a hatodik kihalási hullám” 

 

Tíz másodpercenként egy kamionnyi szemét

 

Áder János tudta, hogy tanúságtétele élete egyik legnehezebb beszéde lesz

Áder János köztársasági elnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút ad Kocsis Éva műsorvezetőnek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2017. június 9-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre!