Terrortámadás lehetett a kongsbergi ámokfutás

Valószínűleg terrortámadás volt az öt halálos és két sebesült áldozatot követelő kongsbergi ámokfutás - közölte csütörtökön a norvég belbiztonsági hivatal.

„A nyomozás jelenlegi állása szerint valószínűleg terrortámadás történt szerdán este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára”

– írták.

„A feltételezett tettes, Espen Andersen Braathen ismert volt a PST előtt korábban is” – írták, de részleteket nem közöltek erről. Hozzátették, hogy nem emelték meg a terrorfenyegetettség szintjét az országban, amely most „mérsékelt”.

Egy Kongsbergben élő, 37 éves, dán állampolgárságú Braathen a feltételezett elkövető, őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő. Annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz. A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek. Négy nő és egy férfi az öt halálos áldozat, mind 50 és 70 év közöttiek. A sebesülteket intenzív osztályon ápolják, de nincsenek válságos állapotban. 

A támadást elítélte V.Harald norvég király, valamint az ország csütörtökön beiktatott új miniszterelnöke, Jonas Gahr Stoere is. Braathen íjjal és más, pontosabban meg nem határozott fegyverrel támadt áldozataira, főleg egy élelmiszer-áruházban. A férfi 2012-ben betörésért és hasis vásárlásért egyszer már bíróság elé került, valamint két közeli családtagja is távoltartási végzést kért ellen, miután állításuk szerint halálosan megfenyegette őket. Braathen 2017-ben videófelvételt tett közzé, amelyben az iszlámra való áttérését hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva: azért jött, hogy figyelmeztesse az embereket.

(MTI)

Kiemelt képünkön helyszínelő rendőrök Kongsbergben 2021. október 13-án, miután egy férfi íjjal lövöldözött a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvő városban. Több embert megölt és megsebesített, mielőtt a rendőrök elfogták. MTI/EPA/NTB/Hakon Mosvold Larsen

Iratkozzon fel hírlevelünkre