Elég nehéz lesz meggyőzni az RMDSZ-t, hogy bizalmat szavazzon egy Ciolos-kormánynak

Dacian Ciolos EP-képviselőnek, az előző bukaresti jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének adott kormányalakítási megbízást hétfőn Klaus Iohannis román államfő.

Romániának minél előbb kormányra van szüksége

Döntése bejelentésekor az elnök nem indokolta meg választását, csak arra hivatkozott, hogy az országnak sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, amely kezelni tudja az energiaárak emelkedését, a koronavírus-járvány okozta válságot, és meg tudja hozni a nemzeti helyreállítási terv életbe léptetéséhez szükséges döntéseket.

Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.

A Citu-kabinet megbuktatása

A parlament múlt kedden buktatta meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette jobbközép koalíciós kormányát. A Citu-kabinetet a kormányból kilépett, a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került USR segítségével buktatta meg az ellenzék, a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). Ciolos korábban úgy nyilatkozott: az USR a PNL-lel és az RMDSZ-szel tavaly létrehozott koalíciót akarja helyreállítani.

Klaus Iohannist okolják

A PNL részéről elsőként reagáló Dan Valceanu főtitkár azonban úgy értelmezte az államfő döntését, hogy Iohannis a kormánybuktató, az USR-PSD-AUR alkotta „új többségnek” adott lehetőséget arra, hogy politikai elképzeléseit megvalósítsa, és kormányt adjon az országnak. A PNL elnökévé választott Florin Citu az államfővel folytatott egyeztetések után is megerősítette: a liberálisok nem fognak az USR-rel kormányozni, miután volt koalíciós partnerük az ellenzékkel szövetkezett, és megbuktatta közös kormányukat.

Az előrehozott választásokat sürgető szociáldemokraták is úgy értelmezték, hogy Iohannis „büntetésből” bízta az USR-re a kormányalakítást, hiszen szerintük borítékolható, hogy az nem tud többséget szerezni. Lucian Romascanu, a szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetője leszögezte: Ciolos nem számíthat a PSD támogatására.

Elég nehéz lesz meggyőzni az RMDSZ-t

Az RMDSZ részéről Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető nem zárta ki, hogy az RMDSZ tárgyalóasztalhoz ül volt koalíciós partnerével, de úgy vélekedett: „elég nehéz lesz meggyőzni” az RMDSZ törvényhozóit, hogy bizalmat szavazzanak egy Dacian Ciolos vezette kormánynak, miután az USR az AUR-ral kötött alkalmi szövetséget bizalmatlansági indítványa beterjesztéséhez, majd megszavazott egy másik – a PSD által beterjesztett – kormánybuktató indítványt. Iohannist az RMDSZ-es politikus szerint is főleg az késztethette Ciolos jelölésére, hogy a parlamentben létezik már egy hatvanszázalékos többség, amely leváltotta a Citu-kabinetet.

Konkrét javaslatok

Az államfő által megbízott miniszterelnök-jelöltnek az alkotmány szerint tíz napon belül kell a kormány névsorával és programjával a parlament elé járulnia bizalmi szavazásra. A hétfői kormányalakítási egyeztetéseken egyébként nem az USR volt az egyedüli, amely konkrét javaslattal érkezett az elnöki hivatalba. Az RMDSZ küldöttsége azt javasolta az államfőnek, hogy a következő hat hónapra egy RMDSZ-es miniszterelnökre bízza az ország vezetését. Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, a következő fél évben olyan fontos döntéseket kell hozni a világjárvány, az energiaárak, a jövő évi költségvetés-tervezet, vagy a nemzeti helyreállítási terv gyakorlatba ültetése terén, amelyeket ügyvivő kormány nem hozhat – magyarázta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A Citu-kabinetben miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus hozzátette: javaslatát egyelőre csak az államfőnek és a PNL elnökének vázolta, és még nem egyeztetett más pártokkal egy RMDSZ-es miniszterelnök által vezetett kormány összetételéről, illetve parlamenti támogatásáról. Hozzátette: ez ideiglenes megoldás lehet a jelenlegi politikai válságra, és időt adhat a román pártoknak arra, hogy megtalálják az együttműködés módozatait és új kormányt alakítsanak. Amennyiben a javaslat kedvező visszhangra talál, az RMDSZ Kelemen Hunor számára kérne kormányalakítási megbízást.

Szakértői kormány az átmeneti időszakra?

Az AUR – a PSD-hez hasonlóan – előrehozott választásokat, addig pedig szakértői kormányt javasolt, és kilátásba helyezte, hogy az államfő felfüggesztését kezdeményezi a parlamentben, ha azt tapasztalják, hogy Iohannis további egyeztetésekkel próbálja meghosszabbítani Florin Citu (ügyvivő miniszterelnöki) regnálását.

Dacian Ciolos hétfő este megtiszteltetésnek nevezte miniszterelnök-jelölti megbízatását, és felelős hozzáállást kért valamennyi politikai erőtől a kormányalakítási tárgyalásokon, hogy mielőbb kivezethessék az országot a válságból. Dacian Ciolos 2015 novembere és 2017 januárja között szakértői kormány élén már volt román miniszterelnök.

(MTI)

Kiemelt képünkön Dacian Ciolos román miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére érkezik 2015. december 18-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!