Fején a Szent Korona, karján a kis Jézus

Szent István király halála előtt Szűz Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát, azóta a Szűzanya számunkra a Magyarok Nagyasszonya is. Napja, október 8. a katolikusok főünnepe.

Szent István király halála előtt Szűz Mária oltalmába ajánlotta fel koronáját és országát. Tette óta a Magyarok Nagyasszonyának is nevezi a Magyar Katolikus Egyház a Szűzanyát. A magyarságot oltalmazó pártfogásáról való megemlékezés során a papság és a hívek közösen kérik közbenjárását az országért és a nemzetért.

Szent István felajánlja országát Szűz Máriának. Ferences templom, ferenciek tere, Budapest (Wikipédia)

Egy, a 12. század végén keletkezett legenda szerint az utód nélkül maradt Szent István király, 1038. augusztus 15-én Székesfehérváron Nagyboldogasszony napján ajánlotta fel országát Jézus édesanyjának. Első királyunk cselekedete rámutat arra is, hogy Szűz Máriát már az első keresztény hitre áttért magyarok is tisztelhették. Felajánlása így csak tovább erősítette a keresztény magyarságot. Halála után Szent László uralkodása alatt vett új lendületet a Szűzanya iránti tisztelet. 1693-ban pedig I. Lipót király a török uralom alóli felszabadulás emlékére ismételte meg Szent István felajánlását.

Az ország történelme során tiszteletének fénye sosem fakult. Máig meghatározó részét képezi a Magyar Katolikus Egyháznak a nemzet és a magyarság irányába tett szolgálatában. Mint külön ünnepet Vaszary Kolos hercegprímás kérésére engedélyezte XIII. Leó pápa 1896-ban Magyarország ezeréves fennállásának évfordulójának emlékére. Kezdetben október második vasárnapján ünnepelték, majd X. Pius pápa rendelkezésére helyezték át október 8-ra.

Magyarország patrónájának (Patrona Hungariae) ma is érvényes megjelenítése a barokk kori Napbaöltözött Asszony ábrázolásából fejlődött ki. Az idők során fejére a tizenkét csillagú korona helyett a Szent Korona, a karján ülő kis Jézus kezébe az ország almája, másik kezébe pedig az ország jogara, kormánypálcája került.

Magyarország létezésének spirituális alapja

István király cselekedetére a mai napig augusztus 15-én emlékezik meg a katolikus egyház, főünnepét azonban október 8-án tartja. Az esemény a Szent Péter-bazilikában megtalálható 1980-ban Szent II. János Pál által felszentelt Magyarok Nagyasszonya kápolnájának évfordulója is egyben.

Forrás: MTI, Wikipédia, Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium

Kiemelt képünkön Szent István felajánlja országát Szűz Máriának. Ferences templom, ferenciek tere, Budapest (Wikipédia)

Iratkozzon fel hírlevelünkre