„Nem kérünk mást, mint egyenlő elbánást, a kettős mérce kerülését”

Az Európai Parlament baloldali pártjai minden hónapban Magyarországról kezdeményeznek vitát, szerdán a koronavírus-járvány utáni fellendülésre szánt helyreállítási alap forrásainak kifizetéséről, ami valójában nem más, mint egy ismételt politikai nyomásgyakorlás - nyilatkozta Győri Enikő, a Fidesz EP képviselője az MTI-nek a testületnek a jóváhagyásra váró helyreállítási tervek jelenlegi állásáról szóló plenáris vitája elött.

A képviselő szerint az „EP baloldali többsége állandóan reflektorfénybe helyezi Magyarországot, mert nem bírja elviselni, hogy ott nem úgy mennek a dolgok, ahogy ők szeretnék meghatározni.” Győri Enikő elmondta: idén áprilisban az Európai Bizottság a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során már közel volt ahhoz, hogy elfogadja a helyreállítási tervet. Mint mondta, a magyar terv minden tartalmi elvárásnak megfelel a zöld és digitális átállásra vonatkozóan, fontos egészségügyi, munkaerőképzési, közlekedési programokat tartalmaz olyan intézményi garanciák vállalásával, amelyek az uniós pénzek tisztességes felhasználásához kötődnek.

Kiemelte: a bizottsággal folytatott tárgyalások azonban elakadtak, amikor a magyar országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt. A brüsszeli testület a tervek elbírálásának meghosszabbítását kérte, egyelőre eredmények nélkül, ahogy a lengyel helyreállítási alap esetében is történt. Az eredeti időpont szeptemberben járt le.

Hozzátette: az EP pedig fenn kívánja tartani a politikai nyomást, meg akarja félemlíteni az Európai Bizottságot, mivel nem akarja, hogy a bizottság a hatályos jogszabályok alapján, ugyanazon tartalmi elvárások mentén egyeztessen a magyar és a lengyel kormánnyal, ahogyan azt a többi tagállammal is teszi.

Kitért arra is, hogy Magyarország nagyon fontosnak tartja a helyreállítás ügyét, ezért saját erőből fogja elkezdeni a források folyósítását, amelyhez 4,5 milliárd euró értékben vett fel hitelt a pénzpiacokról. Utalt arra, hogy Magyarország pénzügyi minősítése javult, így alig van különbség aközött, amennyiért a pénzpiacokon jut forráshoz, mint amennyiért az Európai Bizottság kapja azokat.

„Az uniós helyreállítási alap elvileg támogatás, de ezt majd vissza kell fizetni, nem ingyen pénzről van szó” – emlékeztetett.

Győri Enikő felhívta a figyelmet: „nem kérünk mást, mint egyenlő elbánást, a kettős mérce kerülését. Magyarország nyitott a párbeszédre, a bizottságnak pedig össze kell szednie bátorságát, és ellen kell állnia a politikai nyomásnak.”

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Győri Enikő és Gyürk András, a FIDESZ-KDNP képviselői láthatók az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre