Az embercsempészet és egyes politikai vezetők között érdekazonosság van

Tiltott határátlépés Ásotthalom közelében. (Forrás: Magyar határ PoliceHungary - A Magyar Rendőrség hivatalos videócsatornája)

Embercsempészet, migráció, tiltott határátlépések, titkos alagutak és a magyar határvédelem, mely évek óta rendületlenül végzi a munkáját. Nógrádi Györggyel, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójával beszélgettünk a megnövekvő migrációs nyomásról.

– A magyar határ déli szakaszán egyre több migráns torlódik fel. Miért nem tudja Szerbia megoldani az illegális bevándorlás kérdését?

– A legnagyobb szerb dilemma az, hogy mit kezdjenek a migránsokkal? Próbálnak rajtuk túladni, de nem tudnak, mivel a horvátok, a szlovének, az olaszok és a magyarok zárják a határaikat.

Egyetlen megoldás az lenne, ha végre Szerbia is zárná a határait, de ez egy nagyon nehéz ügy.

– Miért?

– Mert Szerbiában a politikai helyzet rendkívül instabil. Különböző országok megpróbálják a szerb politikát befolyásolni. Csak néhányat mondok: Amerikai Egyesült Államok, Európai Unió, Oroszország, Kína, Törökország. Ezeknek az országoknak különböző a céljuk még a migránskérdésben is. Így a szerbek nem tudják megoldani azt, hogy a migránsok ne lépjenek be az országukba.

– A magyar kerítés túloldalán, a vajdasági magyar falvakban milyen most az élet?

– Szörnyű nehéz. A magyar közösségek a határ menti területeken jelentősen ki vannak szolgáltatva a migránsoknak. Az illegális bevándorlók megpróbálnak átjönni Magyarország területére, de „lepattannak” a magyar határról, ezért újra és újra megpróbálják.

Egyre többen torlódnak fel, és egyre radikálisabbak az eszközeik is.

– Ha valakit tiltott határátlépés során elfognak, akkor mi történik vele?

– Semmi. Az elfogott migránsokat visszaviszik a szerb oldalra, hogy adja be ott hivatalosan a papírjait, ha Magyarországra akar jönni. Ők azonban döntően továbbra is Németországba szeretnének eljutni. A szerbeknek, a görögöknek le kellene zárniuk a külső határaikat, más megoldás nincs erre a válságra.

Szörnyű emberi tragédiák vannak, de országok sorsa nem függhet emberek személyes tragédiáitól.

– Nem csak határ menti megyékben fognak el migránsokat, hanem olykor máshol is. Ők hogyan jutnak át a határon?

– A kerítés ellenére egy bizonyos százalék valahogy át tud szökni a határon. A probléma az, hogy Magyarországon is vannak embercsempészek, akik segítik őket.

– Van feltételezésünk, hogy a migránsok hány százaléka jut át a határon?

– Nincs. Aki átjön és elkapják, azonnal viszik vissza a határ túloldalára.

– Korábbi interjúnkban beszéltünk arról, hogy az embercsempészek vezetőit nem sikerül elfogni.

– Igen, szinte lehetetlen lefülelni őket, mert olyan körökben mozognak, hogyha őket elítélnék, annak már politikai következményei is lennének. Az esetek döntő részében csak a „kishalak” buknak le.

– Az embercsempészet vezetői és egyes politikai vezetők között érdekazonosság lenne?

– Az esetek jelentős részében igen. A pénz és ami ennek a fő velejárója: hatalom, politikai befolyás. Ma a magyar lakosság szerencsére az embercsempészek ellen van, és akit lehet, valóban lebuktatnak.

– Az embercsempészet nemzetközi, óriási tőkeerővel rendelkezik. Van az a pénz, amiért megnyílik a magyar határ is?

– A határozott válaszom az, hogy nincs. A magyar határ nem nyílik meg. Ha ez megtörténne, akkor az illetőt hadbíróság elé állítanák, és ezt senki nem kockáztatja meg. Korrupt emberek mindenütt voltak, vannak és lesznek. Ezt láttuk a vámosoknál, de az embercsempészet az egy egészen más kategória. Ha valaki cigarettát csempész és sikerül neki, az az ő dolga, de az embercsempészet egy ország létezését, biztonságát veszélyezteti.

– Egyre több az alagút, melyen keresztül megpróbálnak bejutni az országba. Ezek kivédésére fel van készülve a határőrség?

– Minden technika a rendelkezésre áll, ami szükséges a határvédelmi feladatok ellátására. A rendőri és katonai erők jól védik a határt.

Ha az alagutakat észreveszik, akkor azokat berobbantják, hogy többé ne lehessen használni és Magyarországra beszökni.

Ez az egész mindig egy kicsit húzd meg, ereszd meg játék. A védőknek mindig új helyzetekre kell felkészülniük, mert az embercsempészek is újabb trükkökkel és technológiával próbálkoznak.

 

Tóth Gábor

 

Nógrádi: Az embercsempész-szervezetek valódi főnökeit nem tudják elkapni

Nógrádi: Kína kezébe kerülnek az amerikai fegyverek

Egyre több migráns próbál átjutni a déli határzáron

Kiemelt képünk forrása PoliceHungary – A Magyar Rendőrség hivatalos videócsatornája

Iratkozzon fel hírlevelünkre