Míg Európában demográfiai ősz van, nálunk Ferenc pápa is mást tapasztalt

A Kopp Máriáról elnevezett Népesedésért és Családokért Intézetben (KINCS) tartotta hagyományos idősek világnapi konferenciáját a Fiatal Családosok klubja (FICSAK). Az Unokáink is látni fogják?- Merre tovább, Európa? című, kettős kérdésfelvetést tárgyaló találkozón Rétvári Bence parlamenti államtitkár is köszöntötte a szépkorúakat.

„Mindannyian érezzük, hogy mi magunk is olyanok vagyunk valamelyest, mint a szüleink: tőlük örököltük egyik vagy másik tulajdonságunkat, nem csak a külső jegyeket, hanem a belsőket is” – kezdte köszöntőjét a miniszterhelyettes, majd azzal a kijelentéssel folytatta: minden, amik mi vagyunk, azt a szüleinktől kaptuk. „Az idősek világnapja a nagyon nagy megbecsülésnek, köszönetnek a napja. Minden, ami létrejött bennünk, mind a szüleinktől, nagyszüleinktől kaptuk, amit soha nem fogunk tudni viszonozni nekik, de a gyerekeinknek továbbadhatjuk.” Rétvári Bence hozzátette: itt, Közép-Európában még a szabadságunkat is nekik köszönhetjük, hiszen egy olyan időszakban vitték tovább 40 évig azokat az értékeket, amelyek fontosak a család szempontjából, amikor ez tiltott volt.

„Mindent, amit akkoriban az államtól kaptunk, azt tőlük kaptuk, mert ők építették fel és ujjá azt a kórházat, ahol születtünk, az iskolát, ahová jártunk. Ezért sem tudjuk elfogadni azt a marxista osztályharcon alapuló álláspontot, amelyik megpróbálja szembeállítani az időseket a fiatalokkal. Mi nem a generációk ellentétében hiszünk, hanem az együttműködésben” – szögezte le.

Rétvári Bence kifejtette, idős korban az egyik legfontosabb kérdés a biztonság megteremtése, éppen ezért az elmúlt 10-11 évben azon dolgoztak, hogy minél inkább biztonságban érezhesse magát minden idős ember Magyarországon. Példaként említette, hogy a kormány – és a járvány idején az operatív törzs is – intézkedéseivel mindig védte az időseket, hogy akiknek a körülöttünk lévő világot köszönhetjük, fokozottan biztonságban érezhessék magukat. „Ez a biztonság anyagi biztonságot is jelent. Ezért fontos miniszterelnök úrnak az idősek világnapján tett bejelentése, hogy idén 80 ezer forintos nyugdíjprémiumról döntött a kormány. Ennek is van egy szimbolikus ereje: a generációk közötti szolidaritást jelzi. Ha az országnak jobban megy, akkor a többletből ők is tudnak részesülni, akárcsak a gyermeket nevelő családok.” Rétvári Bence szavait azzal is alátámasztotta, hogy az elmúlt évtizedben egy olyan nyugdíjszámítási rendszert vezettek be, ami biztosítja, hogy legyen bármilyen gazdasági helyzet is, a nyugdíjasok rosszul ne járhassanak, hanem minden körülmények között, lehetőség szerint inkább jól. Emlékeztetett, a rezsicsökkentés is ugyanezt a biztonságot szolgálja.

„A nyugdíjak tekintetében érdemes Európára is kitekintenünk. Pár évvel ezelőtti kimutatás szerint , ha valaki 65 éves kora után passzív lett, akkor a korábbi keresete 59-60 százalékát kapta meg nyugdíjként. Ez az európai átlaghoz képest is magasabb, de Németországban például csak 46, Csehországban 50, és Szlovéniában 45 százalék” – tájékoztatott az Emmi miniszterhelyettese, utalva arra a tényre is, hogy a jövedelmi szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya Magyarországon egyharmadával alacsonyabb, mint az uniós átlag, és „mi a 6. legbiztonságosabb helyen vagyunk az EU-n belül.”

Ami Európa jövőjét illetti, azzal kapcsolatban Rétvári Bence Ferenc pápa Budapesti látogatásakor tett kijelentéseit, majd a római beszámolójában elhangzott szavait idézte fel biztatásul – idősek és fiatalok számára egyaránt.

„A Szentatya úgy fogalmazott, hogy amikor Magyarországon és Szlovákiában járt, olyan sok gyereket, olyan sok fiatal házaspárt látott, olyan sok házasságkötésről hallott, hogy míg Európában ősz van, itt, Közép-Európában valami mást tapasztalt.” A miniszterhelyettes ennek alapján kifejtette, amikor Európa megújulásáról beszélünk, az egyben a megfiatalodást is jelenti, a családok bővülését, minél több európai fiatalnak a megszületését, és nem pedig emberek Európába szállítását. „Lehet, hogy valóban Európa közép-európai része lesz az, ahová a fiatalok, a friss gondolatok, az európia megújulás az innováció a legnagyobb mértékben meg tud érkezni – és akkor Európa motorja nem annyira Nyugat-Európában fog dübörögni, hanem itt, a szívében, ahol Magyarország is van.”

Király Nóra, a FICSAK alapítója a „generációk közötti találkozási pontnak” nevezte a konferenciát. Az ötgyermekes családanya hozzátette, Európa jövőjével kapcsolatban az organikus fejlődésben hisznek, azt keresik, ami a hagyományra építve újít meg. „A családban ezt az idősek képviselik, Európa tekintetében a keresztény-zsidó gyökerek. Mi olyan Európát akarunk, ahol idős és fiatal egyaránt otthon és biztonságban érezheti magát.”

Fürész Tünde, a KINCS elnöke úgy fogalmazott: „Magyarországon „erőforrásként tekintünk az idősekre”, a családban való szerepükre.

„ A nagymama, nagypapa kincs! Azok a 25 év alattiak, akiknek jó a kapcsolatuk a nagyszüleikkel, több gyermeket szeretnének, és nagycsaládban képzelik el a jövőt.”

Ballester-Bólya Boglárka, európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár videóüzenetében elmondta, hogy 2021. május 9-én elkezdődött és jövő év tavaszáig tart az Európa Jövőjéről szóló konferenciasorozat, melynek keretében közösen gondolkodhatunk arról, hogy milyen Európában szeretnénk élni, milyen Európát szeretnénk gyermekeinkre, unokáinkra hagyni.

Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója 8500 bajtársa nevében is köszöntötte az időseket, és saját érdekükben az oltás felvételére kérte őket. „Maradjanak egészségesek minél tovább, de legyenek biztosak benne, hogy a jövőben is számíthatnak ránk.”

A konferencia vendégei közül a 75 esztendős Kásás Zoltán világ- és Európa-bajnok vízilabdázó azt az élményét osztotta meg: „mi két szelet zsíros deszkával eltöltöttük a nyarat az uszodában, és boldogok voltunk, telefon, internet nélkül. (…) Ezt ma már nehéz elmesélni az unokáknak, akárcsak a 2006-os eseményeket, ezért is jó, hogy ezt a filmet most megcsinálták” – fogalmazott. A világ- és Európa-bajnok sportember hozzátette, a gyerekeinknek példaképekre van szükségük, nem nevesincs celebekre. A vízilabdázó hozzátette, a sport világából érkezve az a meglátása, hogy a kemény munka, rendszeresség, fegyelem, egymás megbecsülésére, egészséges gondolkodásra tanítja a fiatalokat. „Aki sportol, általában ritkábban betegszik meg, ez is az egészséges nemzet titka. Az aktív testmozgás, agyi, szellemi frissességet is ad – idős korban sem szabad abbahagyni, sőt!” – emelte ki.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT platform szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy ne higgyünk a téveszméknek a táplálkozás terén sem. „A az egészséges életmód nem a mennyiségi, hanem a minőség ételek fogyasztásán alapul. Ne felejtsük el: olcsón is lehet egészségesen, és nagyon drágán is egészségtelenül étkezni.”

Fodor Erika

A konferencia itt visszanézhető:

Iratkozzon fel hírlevelünkre!