Mégsem verték ostorral a bevándorlókat az amerikai lovas rendőrök

A texasi El Paso Times visszavonta korábbi kijelentését, miszerint egy amerikai határőr ostorral ütött meg haiti bevándorlókat.

Az eredeti történet így szól: „A határőr fenyegetően suhintott ostorával, lovát pedig a vízben álló férfiak felé irányította, akik élelem és víz vásárlása után tartottak hazafelé a mexikói Acuna városából a Del Rió-i nemzetközi híd alatt található menekült táborba.”

A pontosított verzióban a „megsuhintotta ostorát” mondatrészt kicserélték „ostorszerűen suhintott lova kantárával”-ra.

Az eredeti cikk bejárta a világot, szörnyetegekként feltüntetve az amerikai határőröket, akik ostorral fenyegetik, sőt bántalmazzák az ártatlan bevándorlókat. Az amerikai demokrata párt több tagja is komolyan felszólalt az incidens ellen, azelőtt, hogy személyesen megbizonyosodott volna, mi is történt pontosan.

A Fehér Ház pénteken bejelentette, hogy felfüggesztették a lovas rendőrök alkalmazását a déli határokon, Biden elnök pedig személyesen is nemtetszését fejezte ki ártatlan emberek ostorozása miatt.

Illegális bevándorlók sátortábora a Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt a texasi Del Rióban 2021. szeptember 21-én. Fotó: MTI/AP/Julio Cortez

„Elnökként borzalmas volt látni, hogyan bánnak egyesek embertársaikkal (…), látni, ahogy embereket ostoroznak. Az eset felháborító, és megígérem, hogy ezek az emberek meg fognak fizetni tettükér.”

Joe Biden sajnos látszólag nincs tisztában azzal, milyen eszközökkel védik országa határait. A határvédelemnek dolgozó tisztviselők az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a meghurcolt határőr a gyeplőt csupán azért suhintotta meg, hogy saját lovát engedelmességre bírja, és hozzátették, hogy az alkalmazottak nem is rendelkeznek ostorral.

Az internetet bejáró képek készítője, Paul Ratje maga is beismerte az El Paso-i KTSM TV-nek, hogy ugyan látta a határőrt, amint meglengeti a gyeplőt, de nem látta, hogy bárkit megcsapott volna vele.

Forrás: The Washington Times

Iratkozzon fel hírlevelünkre