Azbej Tristan: A magyar kormány üzenete egyértelmű

Akit csak lehet, tartsunk a saját hazájában, bírjuk rá, hogy ne induljon útnak Európa felé – fogalmazott az államtitkár

A Miniszterelnökség szerda reggeli bejelentése szerint a kormány 5,4 milliárd forintos többletforrást biztosít a Hungary Helps Program számára, migráció megfékezését elősegítő projektjeire. A támogatás jelentőségéről és céljáról beszélt a Vasárnapnak adott telefonos villáminterjúban Azbej Tristan.

Az államtitkár megkeresésünkre elmondta: a kormány által biztosított jelentős, közel 5 és félmilliárd forintos többletforrás nagyrészt a magyar kormány által a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmával történt felajánlások fedezetéül szolgál. Ezek – magyarázta Azbej Tristan – Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az üldözött keresztények egyházi vezetői közti találkozások alkalmával felmerült kérelmekhez kapcsolódnak. Kiemelte, hogy a NEK-en résztvevő egyházi vezetők közül többen elismerően szóltak a magyar kormány és a Hungary Helps üldözött keresztényekért tett erőfeszítéseiről. (Emlékezetes: Ferenc pápa márciusi, történelmi jelentőségű iraki útja során találkozott a magyar kormány képviseletében jelen lévő Azbej Tristannal, aki ez alkalomból megerősítette számára a meghívást a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Az egyházfő a találkozó másnapján jelentette be, hogy Budapestre látogat és részt vesz a kongresszuson.)

„A felajánlások, ahogy eddigi tevékenységünk során, úgy most is a keresztény közösségek erősítését, a hazájukból való elvándorlást, azaz a migráció megakadályozását, megelőzését szolgálják” – szögezte le az államtitkár, hozzátéve: A cél nem titkoltan az,

„hogy akit csak lehet, a saját hazájában tartsunk, rábírjuk, hogy ne induljon útnak Európa felé. Ne essen áldozatul útközben se a körülményeknek, se az embercsempészeknek”.

Azbej Tristan államtitkár Khankéban, a jezidi menekülttáborbant 2021. március 8-án. MTI/Fehér Bertalan

Azbej Tristan elmondása szerint eddig több mint 250 ezer embernek tudott segíteni a magyar kormány képviseletében a Hungary Helps Program abban, hogy lakóhelyén maradhasson. Ez a több milliárdos forrás nagy lehetőség arra – emelte ki –,

„hogy még több embert meg tudjunk óvni a migráció viszontagságaitól”.

Az államtitkár a kormányzati többletforrás nagyságrendjével kapcsolatban kiemelte, hogy az a Hungary Helps Programon keresztül 2017 óta folyósított összes támogatás egynegyede. „Ez a döntés tehát mérföldkő a Hungary Helps működésének történetében; egyértelmű üzenete annak, hogy a magyar kormány számára kiemelten fontos a keresztény értékek és a közösségek védelme” – tette hozzá Azbej Tristan.

Az államtitkár szerdán Párizsban a francia külügy képviselőivel bonyolított le tárgyalásokat, valamint a két legnagyobb francia humanitárius szervezettel egyeztetett a közös segítségnyújtásról. Rövid körútja során kedden Strasbourgban részt vett az alapvető emberi szabadságjogok védelmére létrejött Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülésén is, ahol – a bizottság soros magyar elnöksége képviseletében, négy év után – újra napirendre került a vallásközi párbeszéd. Az ülésen Azbej Tristan egyebek mellett arról is beszélt a magyar szerepvállalás tükrében: a vallásszabadságot veszélyeztető cselekmények robbanásszerű növekedése nem csak a súlyos bántalmazásnak kitett, többségében keresztény közösségeket, hanem egész Európa biztonságát veszélyeztetik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre