Eljöttünk hozzád – a karácsonyi darab újraéled

A Fodor Tamás által szerzett adventi dalciklus leporolt változatban újra felcsendül. Az 1989-ben megszületett mű a karácsonyról szól. Pontosabban arról, amit megértettünk már belőle – teszik hozzá a deresedésnek indult örökifjú szerzők. Már most készülhetünk arra, hogy a tegnapot a mával összekötő, Eljöttünk Hozzád címre hallgató, gitáros muzsika a saját, személyes adventünkbe is bevezet, hogy végül a Megváltóhoz is elérkezhessünk. Október 5-én egy nyilvános bejátszó koncert keretén belül lehetőségünk van a darabba belekóstolni, hogy a már ismerős, vagy akár első alkalommal hallott énekek megnyissák a bensőnket az igazán lényeges irányába.

„Dalok a karácsonyról. Konkrétan az első karácsonyról. Dalok arról, hogy mit jelent a karácsony. Arról, hogy mit jelent nekünk. Ezek a dalok nem is a karácsonyról szólnak. Arról szólnak, amit már megértettünk belőle” – fogalmazzák meg a szerzők, akik úgy látják, hogy a kórusban éneklés a 80-as években nemcsak öröm volt, de hitvallás és politika is.

Így volt ez a Szent Imre Templom gitáros kórusában is. A zenész vezetők hozták az itt-ott meghallott, megszerzett dalokat, az énekesek pedig élvezettel tanulták azt. Idővel jött a zenegép ötlete: igazi zenész saját zenéjét játssza.

„Önérzetesen belevágtunk, egy idő után azt vettük észre, hogy a mindannyiunk által ismert születéstörténet dallammá és szöveggé alakul bennünk, míg végül egy teljes karácsonyi dalciklust alkottunk” – értesülhetünk a Bayer Róbert (szöveg) és Fodor Tamás (zene) szerezte Eljöttünk Hozzád című dalciklus keletkezéséről.

Fodor Tamás: Írd már meg a dalt, itt a téma

 

Hozzátették: „A ‘89-es adventi énekes estéből egyre több fellépés lett, missziós lehetőség, néhány év múlva stúdiómunka, aztán – ami ezeket a dalokat illeti – sok év csönd. És most ismét advent közeledik… A 30 év után felújított műből új felvétel készül, és karácsony környékén további koncerteken lesz hallható.”

Akik még hallgattak bakelitlemezt, emlékeznek arra a pár másodpercre, amikor a korong már forog, a tű már rajta van, de a zene még nem szól. Csak az a tipikus sercegés jelzi, hogy nyugi, már mindjárt kezdődik valami, de most még várni kell.

Ez a várakozás az Advent, és ami utána felcsendül, az a karácsony. Nem megérkezés, hanem elindulás – mutatott rá Fodor Tamás az Eljöttünk Hozzád dalciklus zeneszerzője.

A darab előadásában közreműködik Dinyés Anna és Gedeon András (ének), Marczell Márton (billentyűs hangszerek), Fodor Tamás (gitár, vokál), Bellák Miklós (gitár), Huszák Zsolt (basszusgitár), Kárpáti Benedek (dob). Az október 5-én 19 óra 30 perckor, a Vojnovich-Huszár Villában kezdődő rendezvényre a belépés ingyenes, de regisztráció szükséges.

 

 

Mindjárt kezdődik valami, csak még várni kell – Fodor Tamás a Vasárnapnak

Gyere el hozzánk, szüless újra meg mibennünk, Jézus!

 
 
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre