Grandiózus fényfestés és fáklyás bajvívás az első Hadfiak seregszemléjén

Szeptember 25-én a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány első ízben rendezi meg a Hadfiak seregszemléjét a tatai várban. Az ifjúsági katonai hagyományőrző csapatok bemutatkozása mellett, Magyarország csodálatos, gótikus táblaképeit festik fel a tatai vár falára. A gyerekek számára pedig fáklyás bajvívást rendeznek.

A tatai várban megrendezett egész napos eseményen a katonai hagyományőrző ifjúsági csapatok bemutatkozása mellett rendkívül színes és izgalmas programokkal várják az érdeklődőket; a hadi és harci bemutatók mellett a gyerekek többórás csatajáték keretében páncélos török vitézekkel küzdhetnek meg élő zenei kíséret mellett. Amíg a „harcosok” kipihenik a küzdelem fáradalmait, régizenei koncertek szórakoztatják a látogatókat, fellép a Tabulatúra régizene-együttes, a Hajdux zenekar, az Aprája dudazenekar és az Igriczek, az estét pedig a Misztrál együttes koncertje zárja.

Sötétedés után fényárban úszik majd a tatai vár fala: Jankovics Marcell, Méry Gábor Felvidéki gótikus templomok I-XII. című albumsorozatának kiválogatott fotóinak fényfestése kápráztatja el a közönséget, míg a gyerekek egy éjszakai fáklyás bajvívásban mérhetik össze tudásukat, amelyet historikus zene kísér.

Zsolnai Gábor, az alapítvány kurátora kiemelte, hogy az egész napos családi eseménnyel a fiataloknak szeretnék bemutatni a katonai hagyományőrzés jövőjét és múltját az ifjú vitézektől a huszárokon át a honvéd katonákig. A seregszemlén történelmi hadizászló-rekonstrukciók vonulnak fel a történelmi zászlók napja alkalmából. Napközben szablyatáncot és különböző kardtáncokat, huszárverbunkot is láthat a közönség.

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány – szándéka szerint – a magyarságtudatot hivatott erősíteni, az erkölcsösség, az önazonosság, a kulturális, történelmi, keresztény hagyományok megismertetésével és megszilárdításával. Cél, hogy a bajvívó szakkörök minden fiatal és fiatal felnőtt számára bárhol elérhetők legyenek, a felnőttképzés keretében pedig minél több instruktort képezzenek, akik a Kárpát-medence területén terjesztik ezt a tevékenységet és adják tovább a megszerzett tudást.