A NEK több százezres körmenete nem érte el a mainstream média ingerküszöbét

Óriási embertömeg

A 777 blogon megjelent vendégírás szerzője meglepődve tapasztalta, hogy a szombat esti – százezres nagyságú – körmenetről a mainstream média nem, vagy csak alig számolt be. Írását azzal a felütéssel kezdi, hogy „Ami nem jelenik meg a médiában, az nincs is”. De ez valóban így lenne? Tény, hogy a mai mediatizált világban azon mérjük le, hogy egy esemény mekkora helyet kap a tömegtájékoztatásban, írja Kunszabó Zoltán. Elsődleges hírforrásunkká az okostelefonunk vált, itt böngésszük a híroldalakat nap mint nap. Mindez azonban óriási felelősséget ró a média munkatársaira: a fontos és jelentős dolgokról azonnal és a leginformatívabb módon kell beszámolni – teszi hozzá a szerző.

„Ennek tudatában biztos voltam benne, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szombati körmenetéről minden internetes portál vezetőhírként számol majd be, mint az elmúlt évek legjelentősebb budapesti tömegdemonstrációjáról. Elvégre nem mindennapos, hogy valamely ügy képviseletében akkora embertömeg vonul fel, amelynek eleje már a Hősök terén van, amikor a vége még a Deák tér előtt, a József Attila utcában halad, teljes szélességében betöltve azt, és végig az Andrássy utat is!”

Kunszabó kiemeli, hogy ez az embertömeg elsősorban magyarokból állt, hiszen a koronavírus-járvány következtében csupán kevés külföldi tudott ellátogatni a NEK-re. Emellett a szerző arra is felhívja a figyelmet, hogy

Ez a nagy tömeg nem „pápát látni” ment ki, hiszen a katolikus egyházfő szintén példátlan tömeget vonzó szentmiséje csak másnap reggel kezdődött.

A mainstream média és a szelektív érdeklődés

Ezt a menetet maga az Eucharisztiában köztünk lévő Jézus Krisztus vezette, őt dicsőítették követői lelkes énekükkel és imádságukkal, ami egyáltalán nem mindennapos ma Európában, s ami valahogy mégsem ütötte át a média munkatársainak ingerküszöbét, mutatja be Kunszabó Zoltán a helyzet kirívó különlegességét.

„Megdöbbentő látleletnek tartom ezt nyilvánosságunk működéséről. Lehet, hogy a világnak a médiában megjelenő képe – és most hadd általánosítsak – köszönőviszonyban sincs a valósággal?”

– teszi fel a kérdést a szerző, hozzátéve, hogy ettől függetlenül a helyzet nem kevésbé felháborító.

Üzenet Karácsonynak: Budapest köszöntötte Jézust!

Az írás végén pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy gyakran aprócska, valódi társadalmi támogatottsággal nem rendelkező politikai pártok vagy mozgalmak demonstrációit úgy mutatja be a mainstream média, mintha valódi társadalmi támogatottsággal, és releváns témákkal és üzenetekkel rendelkeznének – azt sugallva ezzel a nézőnek, olvasónak, hogy egy fontos jelenségről van szó. A kettősség pedig abban rejlik, hogy „a hitéről hatalmas tömegben tanúságot tevő csillogó szemű, vidáman dicsőítő, imádkozó, minden korosztályt képviselő krisztushívő ebben a médiatérben pedig csak a futottak – vagy inkább körmeneteltek — még kategóriába tartozik”.

Az eredeti, teljes írást az alábbi linken lehet elolvasni.

Erdő Péter: Magyarság és kereszténység ezer éve együtt az úton

Üzenet Karácsonynak: Budapest köszöntötte Jézust!

Kiemelt képünkön az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kiemelt eseményeként tartott gyertyás körmenet résztvevői az Andrássy úton 2021. szeptember 11-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb