Újabb lépés a kárpátaljai magyarok megmaradásáért

Sikerrel zárult a magyar-ukrán oktatási munkacsoport 3. ülése Ungváron - tájékoztatta az MTI-t a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatása feltételeinek javítását célzó munkacsoport ülésén a két társelnök, Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Vira Rogova, az ukrán Oktatási és Tudományügyi Minisztérium miniszterhelyettese most először jegyzőkönyvet is aláírt.

Az előző ülésen felállított három szakértői munkacsoport eredményes munkájának köszönhetően a felek jegyzőkönyvben rögzítették javaslataikat a kárpátaljai magyar anyanyelvű oktatás, a tankönyvkiadás, a pedagógus továbbképzés és az ukrán nyelvoktatás módszertana területén.

A felek folytatják a párbeszédet a nemzeti kisebbségek identitásának, önazonosságának megőrzésére irányuló közös törekvések jegyében. 

Pacsay-Tomassich Orsolya kétnapos ukrajnai útja során látogatást tett a Nagyberegi és a Derceni Középiskolában is, ahol ünnepélyesen átadta Udvardi István kétkötetes magyar-ukrán szótárának köteteit a KKM adományaként.

 

(MTI)

A krími tatárok, a karaiak és a krimcsákok őshonosak, a magyarok nem

 

Késhegyre a magyarokkal! – üzenik az ukrán „hazafiak”

 

Még a komcsik is több jogot adtak a magyaroknak, mint a mostani ukránok

Kiemelt képünkön Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és Stipendium Hungaricum programért felelős államtitkára beszédet mond a Balassi műfordítói nagydíj ünnepélyes átadásán a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében 2020. október 1-jén. MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre