Kövér: a magyarok mindig rendes feltámadásra várnak

„Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk, ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon” - jelentette ki az Országgyűlés elnöke az Országházban rendezett Petneházy történelmi konferencián.

Kövér László arról beszélt, hogy a magyar történelmi emlékezetben három megszállás – az oszmán hódoltság, a náci, majd az azt követő szovjet megszállás – emléke hagyott mély nyomot, és mindhárom tragikus, végzetes következményekkel járt a magyar életre.

A házelnök „egyfajta évszázadokon átívelő magyar fátumnak” nevezte, hogy e megszállások alól nem önerőnkből szabadultunk fel, hanem mások ereje szabadított fel bennünket, majd úgy folytatta: az oszmánok alól a nemzetközi keresztény hadak szabadították fel az országot, a nácik alól a Vörös Hadsereg, a kommunizmus alól pedig „egy hasonló nemzetközi alku szabadított fel bennünket, mint amilyen alku az alávetésünkhöz vezetett”. Szavai szerint

a magyarok megtanulták, hogy soha nincs köszönet abban, ha mások szabadítanak fel bennünket, mert az soha nem vezet el önrendelkezésünk teljes visszaszerzéséhez.

Kövér László azt hangoztatta: „rendes feltámadás pedig mindig csak akkor van, a magyar balsors mindig csak akkor törik meg, ha mi, magyarok saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt, vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon”. Erre példaként említette, hogy jobban szeretjük az országból a törököt kiverő Habsburgokkal szembeszálló Rákóczi Ferencet és kurucait, mint az oszmán megszállás alóli nemzetközi felszabadítókat, és az 1956-os pesti srácokat is, mint a náci megszállás alól felszabadító szovjeteket.

A házelnök a jelenre térve úgy fogalmazott:

„a magyar választópolgárok megbízásából és támogatásával 2010-ben közösen megkíséreltük megtörni a magyar fátumot, lehetővé tenni a rendes magyar feltámadást. Örömmel jelentem, hogy a kísérlet sikerülni látszik”

– hangoztatta. Mint rámutatott: „a rendszerváltoztatást követő két évtized posztkommunizmusát önmagunk demokratikusan szervezett erejéből zártuk le”. Közölte: az elmúlt évtizedben közösen megerősítettük a magyar nemzeti összetartozást és azt a nemzeti szellemi erőt, amely nélkülözhetetlen mindannak megvédésében, fenntartásában és gyarapításában, amit közösen létrehoztunk.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőt mond a Petneházy történelmi konferencián az Országház Felsőházi üléstermében 2021. szeptember 17-én.
MTI/Kovács Tamás

Kövér László Budavár oszmánoktól való visszafoglalásának 335. évfordulójának jelentőségét is méltatva úgy zárta szavait:

„Isten óvja a magyarságot újabb idegen megszállásoktól és újabb idegen felszabadítóktól!”

Petneházy Dávid, a tanácskozást szervező Petneházy Alapítvány elnöke köszöntőjében a többi között szólt arról, hogy Budavár 1686. szeptember 2-án befejezett visszafoglalása a kollektív magyar öntudat részévé vált; „nemzeti büszkeségünk egyik fontos alappillére”. A magyar történelem elmúlt évszázadaira utalva azt mondta: „nagyon is sok jutott nekünk gyávaságból, árulásból és megalkuvásból, ugyanakkor mindezekkel szemben megtaláljuk ott a bátorságot, a hűséget és a hazáért való elhivatottságot is.”

Az alapítvány hivatásáról szólva közölte:

arra törekszenek, hogy a jelen és a jövő generáció is méltóképpen őrizze magyarságát, és a neves elődök törekvései, küzdelmei jelöljék ki számukra a követendő utat.

A konferencián felszólalt Martonyi János korábbi külügyminiszter, előadást tartott Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed, a Citadella és a visegrádi vár megújításáért felelős kormánybiztos, Pálffy Géza, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Kasza Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat tudományos főmunkatársa és Végh András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti intézetének docense.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőt mond a Petneházy történelmi konferencián az Országház Felsőházi üléstermében 2021. szeptember 17-én. MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre