Tovább szedi áldozatait a „véres négyszög”

A norvég menekültügyi tanács (NRC) jelentése szerint közel 500 civil áldozata volt a Burkina Faso-i vérengzéseknek az elmúlt hónapokban. A jelentés 2021 májusától augusztusig terjedően vizsgálta az adatokat.

Három hónap alatt legalább 480 áldozatot szedett a Burkina Fasóban tomboló genocídium jellegű, vég nélküli támadássorozat.

Az NRC kiemelte, hogy az említett időszakban megközelítőleg 275 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát, így az elmúlt évek vérengzései már közel másfél millió embert üldöztek el lakhelyéről.

Az Open Doors USA kimutatásai szerint Burkina Faso 2020 végén még a 28. legveszélyesebb ország volt a keresztény közösségek számára. A nyugat-afrikai „véres négyszögben” (Burkina, Mali, Niger, Nigéria) külső beavatkozás nélkül a rendszeres vérengzések – a radikális iszlamizmus térnyerése miatt – hosszú távon is fennmaradhatnak.

A kontinensen 2011 óta 600 százalékkal emelkedett meg az iszlamista terrortámadások száma. Ez évi 4000-nél is több támadást jelent.

A nyugat-száheli térségben, ahol Burkina Faso is fekszik, 2015 óta minden évben megduplázódott a fegyveres iszlamisták által elkövetett atrocitások száma, melyek kiemelt célpontjai a keresztény közösségek.

A Hungary Helps Program 2019 óta van jelen a térségben, a személyes találkozókat azonban a legnagyobb titokban kellett megszervezni, ugyanis a keresztények és a mérsékelt muszlimok mellett a „nyugati” emberek is elsődleges célpontjai a helyi terrorszervezeteknek.

 

Kiemelt képünk forrása: Linga.org

Megötszöröződött a gyermekkatonák száma a Burkina Fasoban

Legkevesebb 130 áldozat egyetlen éjszaka alatt

Iratkozzon fel hírlevelünkre