Megötszöröződött a gyermekkatonák száma a Burkina Fasoban

Legalább ötszörösére nőtt a gyermekkatonák lélekszáma a Burkina Fasó-i szélsőségesek soraiban az idén - közölte az AP amerikai hírügynökség vasárnap.

Az AP konfliktusokkal és segélyezéssel foglalkozó nemzetközi szakértők egyik jelentésére hivatkozott, amelyet eddig még nem tettek közzé.

Sandra Lattouf, az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) Burkina Fasó-i képviselője riasztónak nevezte a gyermekek jelenlétét a fegyveres csoportok soraiban. A helyzet pedig annyira aggasztóvá vált, hogy az idén első alkalommal Burkina Faso is bekerült a világszervezet Gyermekekről és a Fegyveres konfliktusokról szóló jelentésébe.

Segélyszervezetek arról számoltak be, hogy az utóbbi időben egyre több gyermekkatonát látni a dzsihadisták – az afrikai Száhel-övezetben kialakított – ellenőrzőpontjain. Az utóbbi években a régió nyugati térségében megerősödtek az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez köthető csoportok.

Szakértők szerint a gyermekkatonák toborzásában nagy szerepet játszik a térséget sújtó szegénység. Idrissa Sako, a Burkina Fasó-i főügyész helyettese újságíróknak elmondta, hogy egyes gyermekek a szélsőségesekhez csatlakozva akarták előteremteni a tandíjukat. Hozzátette, hogy az iszlamisták 18 dollárnak megfelelő összeget, illetve ajándékokat, például motorokat ígértek nekik, ha megölnek valakit.
A rosszul felszerelt és kiképzett Burkina Fasó-i hadsereg alig képes megfékezni a 2015 óta dúló erőszakot, amelynek során ezrek vesztették életüket és mintegy 1,3 millión voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre