„Mindent megtettünk, hogy a pápa biztonságban legyen”

Több ezer rendőr dolgozik azért, hogy Ferenc pápa biztonságban legyen vasárnap Budapesten - mondta a Terrorelhárítási Központ főigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

Sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek, sem a nagy nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs a katolikus egyházfő fenyegetettségére utaló információja, így nincs technikai akadálya a látogatásnak

– közölte Hajdu János.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a néhány órás látogatás neuralgikus pontja, amikor az egyházfő a pápamobillal közlekedik, és a legközelebb kerül a hívekhez. Hozzátette, hogy utóbbiak csak ellenőrzés után léphetnek a területre.

A 2020-ra tervezett pápalátogatásra már akkor megkezdődött a felkészülés. Az elmúlt hónapokban a Terrorelhárítási Központ már csak erre koncentrált, a műveleti, személyvédelmi és felderítési szakmai igazgatóságok is kiemelt feladatként kezelték a biztosítást – mondta.

„Mindent megtettünk, ami az erőnkből és a technikánkból telik,” hogy a pápa biztonságban legyen – fogalmazott Hajdu János, hangsúlyozva, hogy együttműködnek a rendőri és titkosszolgálati társszervekkel.

Az előkészületekről szólva elmondta:

a vatikáni csendőrséggel megtervezték a pápa útvonalát és annak biztosítását a reptértől a Hősök teréig, valamint alternatív útvonalakat jelöltek ki.

Úgy fogalmazott, hogy előkészítették a Hősök terét és a Szépművészeti Múzeumot, ami nem csupán látványos személyvédelmi intézkedést jelent, hanem hetekig tartó tűzszerészeti munkát is. A pápa személyvédelmét a TEK és a vatikáni csendőrség együtt látja el – mondta.

 

(MTI)

A TEK védi Ferenc pápát Budapesten

 

A Vasarnap.hu 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos anyagait itt lehet megtalálni.

Kiemelt képünkön Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója sajtótájékoztatót tart a szeptember 12-i pápalátogatás biztosításával kapcsolatban, a TEK udvarán 2021. szeptember 10-én. MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre