Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapott a szír ortodox érsek

A Magyar Érdemrend középkeresztjét vette át pénteken Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf szír ortodox érsek Azbej Tristantól, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárától pénteken Budapesten.

Azbej Tristan laudációjában azt mondta: az érsek egy virágzó iraki keresztény közösség jó pásztora volt Moszulban, amely egy több mint százezres keresztény közösségnek adott otthont. Ezt, a kétezer éve itt élő közösséget 2014-ben megtámadta „az emberi gonosz vegytiszta megtestesülése, az iszlám állam”, így a keresztény hívőknek futniuk kellett az életükért.

Az érsek az utolsó pillanatig kitartott a közössége mellett, és erővel kellett elrángatni templomából, amikor már az iszlám állam harcosai néhány tíz méterre jártak a templomtól

– idézte fel az érsek élettörténetét. Hozzátette: az érsek ezután bejárta a világot, és ahol lehetett szót emelt az üldözött iraki keresztényekért, „a nagyvilág azonban közömbösséget mutatott”.

Elmondta: az érsek akkor került Magyarország humanitárius segítségnyújtási programja, a Hungary Helps Program látókörébe, amikor Magyarországra látogatva Orbán Viktor miniszterelnöknek is beszámolt népe szenvedéséről. Magyarország alaptörvényben rögzített feladata a kereszténység mint kultúra és civilizáció védelme, megerősítése, és a magyar emberek védelméért a migráció megelőzése is – hangsúlyozta. Hozzáfűzte:

a Hungary Helps Program ezért úgy segít a szükséget szenvedő közösségeknek, hogy azok helyben maradását támogatja.

Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf többek között iskolákat épít népének, Magyarország pedig örömmel támogatja ebben. Az érsek elfogadta Magyarország segítségét, és azóta is dicséri az országot. Pedig Magyarországon a külföldről érkező jó szó ritkán látott vendég – fogalmazott Azbej Tristan. Hangsúlyozta:

amíg az érsek és az ő vallási vezetőtársai Magyarország mellett állnak, „nem ingat meg minket, hogy a kanapéról kríziseket megoldók nincsenek megelégedve velünk.”

Kiemelte: az érsek azzal, hogy szót emelt az üldözött keresztényekért, és közösségének Irakon belüli megerősítését szolgálta, nemcsak civilizációs célkitűzésünket segítette elő, hanem a magyar nemzeti érdeket is szolgálta.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára és Nicodemus Daud Matti Saraf érsek megtekinti az épülő Myltho iskolát Erbilben 2021. március 9-én. MTI/Fehér Bertalan

Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf köszönőbeszédében kiemelte: a keresztények Irak őslakosai, de elnyomták őket, és menekültekké váltak a saját országukban. Amikor a közösség úgy érezte, hogy minden ellenük van, Isten nem hagyta őket egyedül, és angyalokat küldött a megsegítésükre – mondta. Hangsúlyozta:

nem felejti el, hogy a magyar kormány és a magyar emberek mellettük álltak, és támogatták őket a nehéz helyzetben.

(MTI)

Kiemelt képünkön Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf szír ortodox érsek átveszi a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Azbej Tristantól, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárától a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében 2021. szeptember 10-én. MTI/Soós Lajos

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre