Ungváry Zsolt: A túlélő gólya kegyetlensége

Megannyi tragédia (Afganisztán, Covid, robbantásos és késes merényletek) közepette egy borzalmas hírbe botlottam. A cím is ijesztő, bár egyre kevésbé csodálkozunk az ilyesmin: „Szörnyű gyilkosságot rögzített a gólyakamera.”

De nem a fészek alatti sötét utcát látjuk, ahol erőszakos bűnözők mészárolnak le egy kisgyerekes családot. A rettenet a fészekben történik. A gólyaanya – vagy apa – megragadja csőrével három fiókájából a legcsenevészebbet, és ledobja a mélységbe. Tényleg sokkoló, és ezt most nem ironikusan írom. Vérmérséklettől függően felháborodást, szomorúságot, esetleg tehetetlen dühöt vált ki. Aki nem éri be ennyivel, és tenni is szeretne, már szervezheti is a gólya számára az állatvédelmi továbbképzést. Erre ítélték például a tokiói olimpia öttusaversenyen a győzelemre esélyes sportolót cserben hagyó lovat megütő edzőt. Persze, míg az edzőnél várható változás, a madár aligha bánja meg a tettét, amit valószínűleg a túlélési ösztön irányít. A két erősebb utód biztos felnevelésének oltárán feláldozza a leggyengébbet.

A vajszívű fajtársnak minden fiókája éhen pusztul, ezért az a változat már ki is halt.

(A tudósításból az is kiderül, hogy persze lengyel gólya az illető – csoda, hogy nem magyar –, holland, svéd vagy brit gólya ilyet sosem tenne.)

A természet kegyetlen, szoktuk mondani. Ez azonban már a mi véleményünk. Mindaz, ami létezik, attól lesz értelmezhető, hogy az ember értelmezi, felvértezve az Istentől kapott segítséggel – értelem és érzelem –, ami lehetővé teszi, hogy valamennyit felfogjunk a világ működéséből.

Az állat nem mérhető emberi mércével, az állat nem ismeri az erkölcsöt vagy a kegyetlenség fogalmát. Ezek a mi szempontjaink.

Az ember és az állat ugyan egyaránt a természet része, de éppen az isteni szikra birtoklása miatt nem lehet ugyanúgy tekinteni rájuk. Hiába ruháznak Ezópus meséi emberi tulajdonságokat az állatokra, erről ők semmit sem tudnak. Nincsen lelkük és világképük. Kizárólag a túlélés foglalkoztatja őket.

Ezért hibás, amikor az ember ebbe bele akar avatkozni, és egyfajta ügyvédjévé válik az állatoknak. Természetesen óvnunk kell a teremtett világot (éppen azért, mert csak mi látjuk át ennek felelősségét), ami azt jelenti, hogy feleslegesen nem kínozzuk és nem irtjuk az élőlényeket. De ne rendeljük az ember érdekét az állaté mögé.

Az esőerdők pusztulását jó volna megakadályozni, de nem a benne élő állatok örömére, hanem mert az ember igényli az oxigént, a táplálékot, a teremtett világ szépségének csodálatát.

Ha az embernek tüzelőre, élelemre van szüksége az életben maradáshoz, az felülírja az állatok és növények „jogát”. Helytelen nézőpont, amikor az erdélyi medvék kilövését az állatvédők meg akarják akadályozni, miközben a mackók már az ottaniak életét, biztonságát fenyegetik. Az ember élettere előbbre való az állat életterénél. Ez nem az egyén korlátlan joga és kiváltsága, hanem az emberi nemnek, mint a világot egyedül érteni képes lénynek a védelme.

Azért kell vigyáznunk a természetre, hogy a többieknek is maradjon; ezért hülyeség a „ne szüljünk gyereket, hogy a föld ne pusztuljon el” mantra. Ugyan mit fog unalmában forgolódni a megmentett Föld, a fiókagyilkos gólyákkal és gazellát széttépő oroszlánnal?

Az pedig megint csak felfoghatatlan aránytévesztés, hogy kidobott gólyákon siránkozunk, miközben Magyarországon tízezerszám, világszinten milliós nagyságrendben végeznek évente abortuszokat.

Kétségtelen, hogy sosem látunk abortuszt. Az a látvány valóban szinte elviselhetetlen volna. De ha nem tudjuk mi az, nem fogjuk érteni.

Divatos mostanság az érzékenyítés. A különböző szexuális aberrációkról mindent elmesélnek, megmutatnak nekünk. De hogy mit is jelent valójában az abortusz, azt nem.

Aki megszánja a kis gólyát, valószínűleg megszánná a csöppnyi magzatot is. De azt elzárják előlünk. Az abortuszklinikák műtőiben nincsen webkamera.

A tyúkok ketreces tartását betiltók, a marhák vágóhídi elkábításáért tüntetők, a medvementők jószívűsége vajon mennyire csordulna túl, ha látnák, mi történik a megfogant emberi lényekkel? Ha szembesülnének vele, ők maguk követelnék a politikusoktól a tiltást.

Szerzőnk további írásait ide kattintva olvashatják.

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!