Nem kaphat emléktáblát a bevándorlók által meggyilkolt angol fiatal

Pakisztáni bevándorlók levadásztak és meggyilkoltak egy brit fiatalt az angliai Watfordban, ám amikor a helyi közösség emlékhelyet szeretett volna létrehozni a tiszteletére, az önkormányzat ezt elutasította. Indoklásuk szerint ez csupán feszültségeket szítana a közösségek között.

Amikor 2020 májusában a többszörösen elítélt bűnöző George Floyd egy rendőri intézkedés közben életét vesztette, néhány hét alatt egész Amerika lángokba borult. Tüntetések kezdődtek Washingtontól Seattle-ig, Londontól Brüsszelig, Budapesttől Berlinig. Számos falfestmény, illetve egyéb műalkotás született az elhunyt bűnöző tiszteletére, sőt, nemrégiben még egy szobrot is avattak az emlékére. Minneapolisban a teret, ahol a kábítószer hatása alatt álló Floyd elhunyt, átnevezték a tiszteletére, és ma már a George Floyd tér nevet viseli.

George Floyd graffiti

George Floydnak kijárt a tisztelet. Forrás: Wikipédia

De nem mindenkinek jár ki az ehhez hasonló kultusz és tisztelet. Hogy mi alapján osztogatják ezt a jogot manapság, az nehéz megítélni, mindössze a létező példákat és ellenpéldákat áll módunkban összehasonlítani.

A 26 évesen pakisztáni bevándorlók által brutálisan meggyilkolt brit Luke O’Connell nem részesült ebben a kegyben.

Levadászták és meggyilkolták

2019. augusztus 23-án Watfordban összeszólalkozott egy angol és egy pakisztáni fiatalokból álló társaság, miután utóbbiak megrongálták a később meggyilkolt Luke O’Connell autóját, derül ki a Watford Observer beszámolójából. Ezt követően azonban a bevándorlók csoportja bosszút esküdött, és néhány nappal később, augusztus 31-én leszorították O’Connell autóját az útról, majd pedig több késszúrással, illetve egy karddal brutálisan kivégezték.

A brutális gyilkosság megrázta a 90 000 fős, Londonhoz közeli város lakóit.

Nem kaphat emlékhelyet

Egy adománygyűjtő oldalon a város angol lakossága pénzgyűjtésbe kezdett, hogy a parkban, ahol a 26 éves fiatalt megölték, egy emlékhelyet létesítsenek a tiszteletére. A kezdeményezés azonban süket fülekre talált, a város önkormányzata ugyanis elutasította a javaslatot azzal az indokkal, hogy az csupán

felzaklatná a közösséget.

Peter Taylor, a város polgármestere hozzátette, hogy nagyon aggódnak a közösségek fesztültségeinek fokozódása miatt, ezért nem fogják felállítani az emlékhelyet.

Úgy látszik, hogy bár mind egyenlők vagyunk, vannak, akik egyenlőbbek az egyenlőknél. Luke O’Connell nem ilyen. Ő csak egy áldozat, aki nem érdemli meg a fentebb már említett tiszteletet és kultuszt. Az Egyesült Királyságban legalábis biztosan nem.

„Ha Floyd fehér lenne, az elkövető rendőr bíróság elé sem állt volna”

Kiemelt képünkön George Floyd egyik emlékfala. Forrás: Wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre