Újraavatták a Magyar Légierő első parancsnokának emlékművét

Méltó helyen, a Szolnoki Repülőmúzeumban avatták újra Háry László, a Magyar Légierő első parancsnoka emlékművet - jelentette ki a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője az esemény helyszínén.

Kilián Nándor vezérőrnagy emlékeztetett: az emlékmű a 2001-ben kiürített tököli repülőtérről került Szolnokra, ahol a létesítményt üzemeltető, azóta a szolnoki repülőezredbe beolvasztott, egykori Vitéz Háry László Vegyes Repülőosztály állíttatta fel.

Aláhúzta: hosszú idő után, a Magyar Légierő első parancsnoka előtt tisztelgő alkotás így a rangjához és jelentőségéhez illő helyre került, hiszen a magyar repüléstörténet relikviáit felvonultató, nemzetközi hírű Szolnoki Repülőmúzeumban talált új, végleges otthonra.

Háry László már az első világháborúban pilótaként szolgált, 1918-ig több mint 300 éles bevetésen és 80 légiharcban vett részt. Ezzel vált méltóvá a később önálló haderőnemmé alakult légierő irányítására – idézte fel a vezérőrnagy.

Kilián Nándor hangsúlyozta: mindez a honi hadtörténet olyan fontos mozzanata, amelyet „nem szabad veszni hagyni”. Ezért született meg a döntés az emlékmű áttelepítéséről, az újraavatás időpontjául pedig igyekeztek minél közelebbi dátumot találni augusztus 15-höz, amely Nagyboldogasszony napja mellett a repülők napja is – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a hagyományápolás a Magyar Honvédségen belül haderő- és fegyvernemtől függetlenül mindenkinek fontos, „hiszen múlt nélkül nincs jelen és jövő” – fogalmazott.    

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Sándor Tamás vezérőrnagy, különleges műveleti szemlélő, Háry Emese leszármazott és Szűcs Lóránd dandártábornok jelenlétében leleplezik az önálló magyar légierő első parancsnoka, vitéz Háry László emlékművét a szolnoki RepTár Repülőmúzeumban 2021. augusztus 14-én. MTI/Mészáros János

Iratkozzon fel hírlevelünkre