Augusztus 20-án nyitják meg az újjászületett Szent István-termet

Az esemény alkalmából látványos fényfestés díszíti esténként a Budavári Palotát.

Minden este fél 9 és éjfél között a Budavári Palota Duna felőli oldalán egyedülálló fényfestés látható, amely az újjászületett Szent István-termet hirdeti augusztus 29-ig.

A Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében, a déli összekötő szárnyban újraalkotott díszes szoba augusztus 20-án nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, akik az első napokban ingyenesen nézhetik meg a helyiséget. Országszerte öt városban egyedi installációk is felhívják a figyelmet az újjászületett teremre – közölte a Várkapitányság az MTI-vel.

A legendás történelmi helyiség remekműveinek motívumaiból több száz apró részletet felhasználva egyedi, vetített mintázat díszíti a Budavári Palota keleti homlokzatát. Szent István mellett kirajzolódik IV. Béla király és Árpád-házi Szent Erzsébet alakja is, mindhármukról látható alkotás a teremben.

A fényfestés augusztus 29-ig minden este fél 9 és éjfél között ékesíti a Várhegy tetejét.

Az újjászületett Szent István-terem közelgő megnyitását hirdető fényfestés a Budavári Palota Duna felőli homlokzatán 2021. augusztus 13-án este. MTI/Máthé Zoltán

A Budavári Palotanegyedben, Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben és Visegrádon pedig a kiterjesztett valóság segítségével lehet bepillantást nyerni az újjáépített történelmi terem szépségébe. A Szent István-terem motívumaival díszített szabadtéri installációk célja, hogy a rajtuk található QR-kód beolvasása után az érdeklődők betekinthessenek a lenyűgöző helyiség részletgazdag világába, többek között megnézhetik az ország legnagyobb Zsolnay-kandallójának díszes csempéit, a szenteket és királyokat ábrázoló festményeket, valamint a fából készült, faragott mennyezetet.

Az óriási érdeklődésnek köszönhetően egy hétvége alatt betelt az összes előregisztrációs hely az újjászületett Szent István-terembe, amely augusztus 20-tól a hónap végéig előzetes foglalás nélkül is megtekinthető ingyenesen.

A naponta 10 órától negyed óránként induló vezetett látogatásokra – érkezési sorrend szerint – a helyszínen is be lehet csatlakozni korlátozott számban. A szeptember 1-től induló bővített, 1 órás tárlatvezetésekre már lehet jegyet venni a Szent István-terem honlapján. Ezek árából az I. kerületiek 50 százalékos kedvezményre jogosultak.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön az újjászületett Szent István-terem közelgő megnyitását hirdető fényfestés látható a Budavári Palota Duna felőli homlokzatán 2021. augusztus 13-án este. MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre