Hat tagország is a migránsok kitoloncolásáért könyörög az EU-nak

Hat uniós ország – Belgium, Németország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Görögország – levélben fordult az Európai Bizottsághoz és azt kéri, hogy az unió ne állítsa le az elutasított menedékkérők Afganisztánba irányuló kitoloncolását – erősítette meg keddi Twitter üzenetében Sammy Mahdi belga bevándorlásügyi államtitkár.

„Lehetséges, hogy egy adott ország egyes régiói nem biztonságosak, de ez nem azt jelenti, hogy annak minden állampolgára jogosult menekültstátusra. Egy magát valamire tartó kormánynak végre kell hajtania a saját döntéseit: azok az afgánok, akikről alapos és független vizsgálat után bebizonyosodik, hogy nem szorulnak védelemre, nem maradhatnak Belgiumban”– húzta alá az államtitkár.

A DeMorgen című belga napilap szerint Mahdi bejelentését több jogvédő szervezet hevesen bírálta. Az államtitkár Twitter-üzenetében erre úgy reagált, hogy „nagyon egyszerű szégyent kiáltani és az Emberi Jogok Európai Egyezményét lobogtatni anélkül hogy tisztában lennének a konkrétumokkal”. Hozzátette: „bizonyos szlogeneken túllépni sokak számára rendkívül nehéznek bizonyul, amikor a migrációról van szó”.

A kérdés várhatóan szóba kerül az uniós tagállamok belügyminisztereinek augusztus 18-i rendkívüli tanácskozásán, amelyen ugyancsak megvitatják a Fehéroroszországból Litvániába történő illegális határátlépések megugrását.

Afganisztánban május óta ismét elmérgesedett a helyzet, a radikális iszlamista tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Mindeközben hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre