A Hungary Helps ügynökség irodát nyit Jordániában

Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója elmondta: az új iroda feladata a támogatások ellenőrzése, a támogatási igények begyűjtése lesz. Beszélt az ügynökség működéséről, munkájáról is a Spirit Fm Magyarország segít című műsorában.

Már több mint negyven ország, összességében 160 projektjét támogatja Hungary Helps ügynökség szerte a világon, ennek jelentős része a Közel- Keleten van, ezért szükséges az iroda megnyitása az igazgató szerint.

Azbej Tristan államtitkár a Hungary Helps Program szakmai irányítója, ő dönt arról, hogy a támogatások milyen formában kerüljenek kifizetésre, hova folyósítjuk őket és milyen célokra. Mi vagyunk az az ügynökség, aki úgymond motorháztető alatt dolgozik, aki végrehajtja ezeket a feladatokat, mi vagyunk a közigazgatási egység, aki a támogatásokat folyósítja, kezeli és segíti a támogatottakat, ellenőrizzük a támogatásokat.

– számolt be Kovács-Pifka Péter az ügynökség munkájáról.

A Hungary Helps Program háromféle támogatást tud nyújtani. A vezérigazgató elmondása szerint az egyik a gyorssegély, amelyet katasztrófa, terrortámadás, robbanás, természeti vagy ipari katasztrófa esetén folyósítanak. Erre példa a legutóbbi Csehországi szélvihar, amikor már másnap már segítséget tudtak nyújtani a károsultaknak.

A másik támogatási forma az infrastrukturális újjáépítés, ez abban az esetben adható, amikor fegyveres vagy egyéb konfliktus után az adott régióban szükség van arra, hogy az emberek visszatérhessenek a normális életükhöz. Ez iskolai infrastruktúra, egyházi infrastruktúra, vagy bármilyen egyéb infrastruktúra lehet. A harmadik fajta támogatási forma, amikor nem újjáépítés történik. Ilyenkor olyan helyszíneken segítenek, ahol egy ösztöndíj program lehet hasznos. Ebben az esetben a közösség fejlődéséhez és a gyerekek jobb oktatáshoz juttatása a cél. Ilyen jellegű programokk Afrikában több helyen vannak.

Kihívásnak nevezte, hogy egyes országokban nincsenek működő bankrendszerek sem.

A cél az minden esetben ugyanaz, hogy a támogatások kedvezményezettjei, a szülőföldjükön jobb körülmények közé kerüljenek és jobb életet tudjanak élni. Továbbá, hogy a helyben való boldogulást elősegítsük és ne kényszerüljenek arra, hogy elhagyják a szülőföldjüket és Európába jöjjenek.

– mondta Kovács- Pifka Péter.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA meghallgatható.

(ATV.hu)