Tovább bonyolódik a Jobbik és a Pride viszonya

A Pride-ra kilátogató soroksári jobbikos képviselő, Bereczki Miklós ellen – az előzetes információkkal szemben – mégsem indít a párt etikai eljárást. Közben kiderült, hogy nem ő volt az egyetlen, hajdanán szélsőjobboldali politikus, aki kilátogatott a homoszexuálisok felvonulására: a kapuvári Jobbik korábbi vezetője, Hejner Krisztián is jelen volt az eseményen, sőt, ő volt az a szivárványos trikót viselő férfi, aki inzultálta a Pesti TV helyszínen megjelent munkatársait. Gyorsan változnak az idők…

Staudt Gábor, a párt etikai bizottságának elnöke a Vasárnap kérdésére kedden elmondta, hogy a bizottság minden beérkező panasszal kapcsolatban lefolytatja a vizsgálatot, Bereczki Miklós esete sem képez kivételt. A politikus hozzátette, hogy amennyiben a fegyelmi vétség gyanúja beigazolódik, úgy Bereczkit az alapszabályban foglaltak szerint szankcionálni fogják. A napokban a sajtóban megjelent információk szerint azonban nem indul etikai eljárást a Pride-ra kilátogató képviselővel szemben.

Megkerestük a Jobbik sajtóosztályát magyarázatért, azt a választ kaptuk: a párt etikai és fegyelmi bizottsága minden egyes beadványt megvizsgál és dönt arról, hogy eljárást indít-e az adott ügyben. Jelen esetben is ez történt, a bizottság megvizsgálta a beadványt, de tekintettel arra, hogy a Jobbik nem tiltotta meg tagjainak a részvételt a Pride-rendezvényen,

nem indított etikai vagy fegyelmi eljárást Bereczki Miklóssal szemben.

Az Árpád-sávtól a szivárványos lobogóig

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy érheti-e bármilyen szankció a beadványt benyújtó Szabó Balázst. A következő választ kaptuk a Jobbik sajtóosztályától:

„Természetesen senkit nem érhet szankció egy beadvány megfogalmazása miatt, az azonban önmagában aggályos, ha a sajtó előbb értesül egy beadványról, mint az illetékes bizottság. A beadványozók közül Szabó Balázs egyébként már korábban kizárásra került a pártból, amely kizárás a jogorvoslatra tekintet nélkül végrehajtandó, így Szabó Balázs már jogszerűen nem adhatott volna be senki ellen etikai beadványt.”

Megjegyzendő, hogy Staudt Gábor kedden azt mondta munkatársunknak: még nem nézte meg a friss e-mail-üzeneteit, így nem értesült a beadványról. Ennek alapján lehetséges, hogy a beadvány valójában előbb érkezett meg a bizottsághoz, mint a sajtóhoz, csak Staudt Gábor még nem olvasta a vonatkozó levelet, amikor mi az információk birtokában megkerestük.

A fentebb már említett cikkünkben arról is írtunk, hogy válaszút előtt áll a Jobbik, hiszen bármilyen döntést hozhatnak Bereczki Miklós esetével kapcsolatban, vagy újdonsült szövetségeseiket, vagy saját alapszabályukat és elvi nyilatkozatukat veszik semmibe. Úgy tűnik, az utóbbi megoldást választották.

Ezzel még megmaradt hitelét is elveszítette a hajdan szebb időket látott párt.

„Gyere el te is Kapuvárra…”

Úgy tűnik, egyre népszerűbb szabadidős célpontot jelent a jobbikosok számára a Budapest Pride felvonulás. A legutóbbin jelen volt ugyanis Hejner Krisztián is, aki valaha a Jobbik kapuvári alapszervezetének egyik vezetőjeként politizált és a Kuruc.infón – akkor még Jobbik-közeli portálon – is publikált cikkeket.

A homoszexuális felvonuláson Hejner azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Pesti TV helyszínen megjelent munkatársait inzultálta, illetve trágár szavakkal illette az újságírókat. Később, amikor telefonon megkeresték, azzal védekezett, hogy valójában a Pesti TV riporterei provokálták a tömeget. A videó egyébként itt megtekinthető, benne a teljes, Hejner Krisztiánnal folytatott telefonbeszélgetéssel.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Jobbiknak nagyon fontos szerepet szántak a baloldali összefogásban: a párt képviselőinek kellene megszólítaniuk azokat a vidéki, jobboldali érzelmű szavazókat, akiket Gyurcsány, Dobrev, Karácsony vagy a Momentum elriasztana. A baloldali pártok tudják, hogy a vidéki szavazók nélkül nem sok esélyük lenne a győzelemre. A Jobbik azonban nagy hibát vétett: az általuk megszólítani kívánt vidéki szavazók nem fogják tolerálni, hogy a párt egyes politikusai a Budapest Pride lelkes látogatóivá váltak.

Zavar az erőben? Megoszlik a jobbikosok véleménye a Pride-dal kapcsolatban

Ez az igazi arcvesztés: a Jobbik képviselője is büszkén vonult a Pride-on

Kiemelt képünkön Bereczki Miklós, a Jobbik soroksári képviselője a Budapest Pride-on, Niedermüller Péter, Soproni Tamás és Kerpel-Fronius Gábor társaságában. Forrás: Facebook/Bereczki Miklós

Iratkozzon fel hírlevelünkre