Zavar az erőben? Megoszlik a jobbikosok véleménye a Pride-dal kapcsolatban

Több tagtársát is felháborította Bereczki Miklós jobbikos képviselő szombati akciója.

Mint ahogyan arról portálunk is beszámolt, Bereczki Miklós, a Jobbik soroksári képviselője is részt vett a 26. Budapest Pride-on. Mindezt büszkén adta hírül Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy remekül érezte magát. Cikkünkben felhívtuk a figyelmet arra is, hogy a párt weboldalán a mai napig elérhető alapító nyilatkozat tartalma nehezen összeegyeztethető a soroksári képviselő akciójával. Különös tekintettel arra a tényre, hogy Bereczki többek között a DK-s rasszista Niedermüller Péter és a momentumos Soproni Tamás társaságában vonult fel a homoszexuális parádén.

A Vasarnap.hu információi szerint felháborodott párttagok etikai eljárást kezdeményeznek a Pride-on felvonuló képviselővel szemben. A Jobbik alapszabálya szerint az etikai eljárást kötelező lefolytatni, ha a párt valamely tagja kezdeményezi azt. A fegyelmi eljárás benyújtói többek között arra hivatkoznak, hogy Bereczki cselekedetei az alapszabály értelmében különös fegyelmi vétségnek minősülnek, illetve a Jobbik elvi nyilatkozatában foglaltakkal is szembehelyezkednek.

Emellett a felháborodott tagtársak azt is nehezményezik, hogy a soroksári képviselő nem magánemberként, hanem politikusi minőségében látogatott ki a homoszexuális felvonulásra. Mindez álláspontjuk szerint még akkor is szembehelyezkedne a a Jobbik szellemiségével (illetve még jelenkori világnézetével is), ha magánemberként vonult volna fel a Budapest Pride-on.

Portálunk információi szerint Bereczki Miklós a Pride-on való részvételi szándékát nem jelezte a párt vezetése felé, így arra engedélyt sem kért.

Válaszút elé érkezett a Jobbik

Mindezek fényében különösen érdekes, hogy hogyan fog reagálni a hajdanán szebb időket is megélt párt. Az alapszabály értelmében a fegyelmi eljárást kötelesek lesznek lefolytatni. Amennyiben a soroksári politikus szankcionálására kerülne sor, úgy a Jobbik az újdonsült szövetségeseit köpné szembe, amennyiben azonban nem találnak kihágást, úgy a párt a saját elvi nyilatkozatával és alapszabályával nem összeegyeztethető döntést hozna, a még megmaradt szavazóik sorozatban sokadik elárulásáról már nem beszélne.

Megkerestük Staudt Gábort, a Jobbik etikai bizottságának elnökét az eljárással kapcsolatban. A politikus elmondta, hogy a bizottság minden beérkező panasszal kapcsolatban lefolytatja a vizsgálatot, így Bereczki Miklós esete sem képez kivételt.

Staudt hozzátette, hogy amennyiben a fegyelmi vétség gyanúja beigazolódik, úgy Bereczkit az alapszabályban foglaltak szerint szankcionálni fogják.

Ez az igazi arcvesztés: a Jobbik képviselője is büszkén vonult a Pride-on

Kiemelt képünkön Bereczki Miklós, a Jobbik soroksári képviselője a Budapest Pride-on, Niedermüller Péter, Soproni Tamás és Kerpel-Fronius Gábor társaságában (Forrás: Facebook/Bereczki Miklós)

Iratkozzon fel hírlevelünkre