Szegény lengyelek óva is vannak, meg intve is

Az Egyesült Államok óva inti a lengyeleket attól, hogy rátegyék kezüket az amerikai tulajdonú, Lengyelországban működő TVN24 televízióra.

Nem mondom, hogy ennél kevesebbért is dobtak már le atombombát, de azért én a lengyelek helyében tartózkodnék attól, hogy a náluk politikacsináló amerikai tévével úgy bánjanak, ahogy az például Amerikában járja. Az USA-ban ugyanis egy fia médium (tévé, rádió, porszívó, adóvevős mosógép meg újságok) nincs külföldi tulajdonban. Nem is lehet.

Jó, nem irigylem Amerikától a hazudozás szinonimájaként is definiálható CNN-t, azt viszont igen, ahogy nagy mellénnyel (meg a USS Ronald Reagan repülőgéphordozóval), magától értetődő természetességgel fabrikálják saját szájuk íze szerint a közvéleményt Grönlandtól a Tűzföldig. Oroszország meg Kína azért üdítő kivételek.

A Lengyelországban működő TVN24 legfőbb jellegzetessége a jelenlegi lengyel kormánnyal szembeni szakadatlan abcúgolás. És hiába vettek a lengyelek csirió dollárért leharcolt amerikai vadászrepülőket, ez még nem jogosítja fel őket arra, hogy egy amerikai tulajdonú channelt kipenderítsenek Varsóból.

Jönnek majd a Raptorok, Abrams-tankok, Apache-helikopterek, fekete arcfestékkel álcázott színes bőrű kommandósok 6. generációs éjjellátó szemüvegben, robotrepülők, neutronbomba, űrhaderő, járókeretével fenyegetően hadonászó Joe Biden – ajjaj, szegény lengyelek…

Ezt sugallják a vészjósló hírek, vagyis: el a kezekkel a TVN24-től!

Mert, különben mi lesz, de tényleg? – tettem fel a kérdést magamban, gondolom ezzel a lengyel zöm is így volt.

Mi lenne? Hát az, hogy majd nem jönnek a befektetők! Nem vicc, a State Department valami ilyesfélével fenyegetőzik. Lengyel testvéreink helyében most menten összeeszkábálnám magam, hiszen az amerikai üzletemberek eddig pusztán azért mentek oda a pénzükkel, mert ott működött a TVN24. A világért sem azért, hogy kihasználjanak piacot, munkaerőt, nyersanyagot, meg úgy általában mindent, aminek a profitját adómentesen haza lehet szivattyúzni.

Köztudottan kizárólag a szívjóság vezeti a dollár útját Seattle-től Pekingig, New Yorktól Krakkóig…

Szóval, lengyel testvéreim, a dolgot ne csak önmagában nézzük, mert akkor úgy járunk, mint a prájdnak becézett hatalmas irtózatos horderejű rendkívül óriási nemzetközi szexuális bolondballagással: iszonyúborzasztóhűdesokan voltak – aztán, ha kicsit nyitunk az optikán, akkor látjuk, hogy a debreceni Majka-koncerten épp háromszor annyian…

Vagyis az USA-Lengyelország viszonylatban a TVN24 jelentősége kábé annyi, mint mozdony kerekén az odakenődött földigilisztáé.

 

Mészáros József

A szerző további írásait ide kattintva olvashatja.

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre