Arcátlan fake news volt, hogy Ferenc pápa nem találkozik Orbán Viktorral

Emlékeznek még arra, amikor a nemzetközi és hazai fake news oldalakon végigfutott a hír? A hír, miszerint Ferenc pápa valóban a nagybetűs, jó fej pápa? Az emberi, progresszív, demokrata értékeket figyelembe vevő és azokat betartó? Tudják, arra hírre gondolok, miszerint a szentatya nem kíván találkozni Orbán Viktorral. Nem kíván, hiszen nem asszisztálhat ahhoz a mélyen keresztényietlen kormányzáshoz, amelyet a magyar kormány folytat, így az ellenzéki hangok.

Aztán mi történt? No, mi lett az egészből? Mára pontosan tudjuk, hogy Ferenc pápa budapesti látogatásán a Szépművészeti Múzeumban találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel.

Gondolom, a következő fogási kísérlet majd az lesz, hogy a pápa milyen arcot vág az ünnepélyes fotózáson. Hiszen biztosan így akar üzenni a haladóknak!

Látják, így működik ez mindig, mindenhol. Egészen friss példát rá az állítólagos megfigyelési botrányban láthatunk. A nemzetközi és hazai fake newsok bejárják a világot és hazánkat – ahogy egy élelmes, jobboldali blogger írta, balfake news –, a következmények pedig senkit sem érdekelnek. A mai napot kell megnyerni, a holnappal majd lesz valami. Halljuk most egyetlen baloldali politikustól is azt, hogy ejnye, Ferenc pápa mégsem úgy járt el, ahogy egy igazi, modern pápának kell? Látjuk a csalódott hangokat az ellenzéki térfélen? Persze hogy nem. Mert ejtették a témát, már nem fontos, nem érdekes, nem lényeges.

Még egyszer: mindent el lehet felejteni. Mindent. A most számít, a pillanat uralása.

(Fotó: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi)

Kérdés persze, hogy mi lesz Ferenc pápa reputációjával a hazai, progresszív sajtóban. Elmaradnak mostantól a 444 oldalsó sávjának örömködései? A Telex nem közvetíti olvasói számára egy-egy levelét? Csatlakozott a szentatya is a rossz fejekhez? Ugyan. Ennek sem lesz következménye. Majd a továbbiakban is kizárólag azokat a hangjait erősítik fel a Vatikánnak, amelyek számukra felhasználhatók. Vagyis nem hiszem, hogy sokat olvasnánk náluk arról, hogy Ferenc pápa a sátán munkáját látja a gendermozgalomban.

Mi viszont ezúttal foglalkozzunk a jóval, a hasznossal. Ferenc pápa, akivel persze számos tekintetben megfogalmazhatunk kritikát, mint legnagyobb egyházi méltóság, találkozik a magyar miniszterelnökkel. Nem kell Ferenccel mindenben egyetértünk. Számos ponton kritizálhatjuk. Azt csak a teológiában – finoman fogalmazok – járatlan balosok állítják, hogy mindenben ugyanúgy kell gondolkoznia egy katolikus hívőnek a pápával. Ugyan már. Csak akkor kötelező, ha hit és/vagy erkölcs kérdésében tesz ex cathedra kijelentést.

Éppen ezért, én ennek örülök. Még inkább annak, hogy mindez hazám fővárosában, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus örvén történik. Örvendjünk, és kész.

 

Kiemelt képünk forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre