Harry és Meghan példakép lett, mert nem vállal több gyermeket

Magyarországon a fenntartható fejlődés záloga a család.

Az ENSZ 1989-ben népesedési világnappá nyilvánította július 11-ét. A Population Matters jótékonysági szervezet ennek apropójából kitüntetéssel elismerését fejezte ki a sussexi hercegi párnak, azért a felvilágosult döntésükért, mert nem szeretnének több gyermeket. A fenntartható emberi népességért kampányoló szervezet környezetvédelmi példaképnek tekinti a Harryt és Meghant, amiért úgy döntöttek, hogy legfeljebb két gyermeket vállalnak, hogy csökkentsék a bolygóra gyakorolt hatásukat. Magyarország a nagycsaládos létben látja a demográfiai válság, valamint környezet- és klímavédelem megoldását.

Maximum kettő

Harry herceg már többször beszélt nyilvánosan a klímaváltozásról és a Föld jövőjéért érzett aggodalmáról. Fontos dolog, hogy a herceg felelősséget érez a bolygónk iránt. De a nyilatkozatai sokszor szélsőséges álláspontot képviselnek. Korábban a brit Vogue-nak kifejtette, hogy feleségével maximum két gyermek szeretnének. Így is lett, 2019-ben született Archie, majd 2021-ben látta meg a napvilágot Lilibet. A lapnak adott interjúban külön hangsúlyozta azt is, hogy a gyermekvállalás milyen negatív hatással van a környezetre.

Hogy celebek támogatják a gyermektelenséget, vagy a gyermekvállalás ellen szólalnak fel, az nem újdonság. De az különösen veszélyes lehet, ha közkedvelt hírességek adják az arcukat bizonyos kampányokhoz. A hercegi pár ugyanis ezen álláspontjával erőteljes hatást gyakorolhat nemcsak a brit házaspárokra, hanem az Európában élőkre is. Harry és Meghan sokkal hatékonyabb befolyásoló tényező, mint egy felkapott bulvár sztár.

Felvilágosult döntés

„Azzal, hogy a sussexi herceg és hercegné nyilvánosan úgy döntöttek, hogy két gyermekre korlátozzák a családjukat, hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeiknek jobb jövőt biztosítsanak, és példát mutatnak más családoknak” – lelkesedett a díjat odaítélő Population Matters szóvivője. Majd hozzátette: „Dicséretes ez a felvilágosult döntés, amely megerősíti, hogy a kisebb család is lehet, boldog család.”

Mitől felvilágosult döntés, ha az ember mesterségesen vagy éppen erőszakos gyilkolással szabályozza az életet, ahelyett, hogy inkább odafigyelne a környezetére, környezettudatosan nevelné a gyermekeit?

Maximum két gyerek legyen egy családban, de ha lehetséges inkább egy se (A kép forrása: Pixabay)

A Population Matters kimutatja a foga fehérjét

A brit székhelyű Population Matters, amely a „fenntartható emberi népességért” kampányol, kifejezetten visszataszító szlogenekkel és gondolatokkal igyekszik elérni célját. „Minden környezeti problémánkat könnyebb lesz megoldani, kevesebb emberrel” – hirdeti a honlapjának nyitóoldalán a jótékonysági szervezet.
A kampány jól csengő mondatokkal indul. „Hisszük, hogy a népességnövekedés az egyik legfontosabb tényezője az előttünk álló valamennyi jelentős problémának. A népesedés környezeti veszélyt jelent, hozzájárul a szegénységhez, a konfliktusokhoz, az erőforrások kimerüléséhez és sok ember életminőségének romlásához is.”

Csak egy út van: a kisebb család, kevesebb gyermek

Majd kifejtik a tényeket, hogy népességünk olyan nagyra nőtt, hogy a Föld már nem tudja kiszolgálni. Jelenleg több mint 7, 8 milliárd ember él a Földön. Az ENSZ előrejelzése szerint ez a szám 2050-ben 9,7 milliárd, 2100-ban pedig 10,9 milliárd lesz. Ezután megtervezett forgatókönyv szerint érkezik a megoldás: a világ népességének fenntartható csökkenése csakis úgy valósulhat meg, ha kisebb családméretet választunk. Tehát egy, maximum két gyermeket szüljünk, vagy akár döntsünk a gyermektelenség mellett. „Ha minden második család átlagosan eggyel kevesebb gyermeket vállalna, (azaz családonként „fél gyermekkel kevesebbet”), akkor 2050-re egymilliárddal kevesebben lennénk a világon” – hangzik el a borzalmas summázat.

kisebb család

A gyermekek nagyon drágák. Váltson kisebb családra (A kép forrása: Population matters.org)

Aljas propaganda

Végül következik egy igazán aljas propagandaszöveg, amely a klasszikus családkép és a teremtett isteni rend ellen megy. „A kisebb családok felszabadíthatják önöket, hogy több pénzt és időt fordíthassanak életük más aspektusaira, például barátságokra, karrierre, önkéntes munkára és olyan tevékenységekre, amelyek örömet adnak önöknek. Ha mégis szeretnék megtapasztalni a szülővé válás kihívásait, akkor a gyermeknevelés sokkal könnyebb, ha az embernek kis családja van. A gyermekek nagyon drágák. Ha kevesebbet vállalnak, olyan életmódbeli és oktatási lehetőségek nyílnak meg önök előtt, amelyek több gyermekkel nem biztos, hogy lehetségesek lennének” – torzítják el szándékosan a valóságot.

Nos, ez a szervezet adományozott tehát többek között kitüntetést a hercegi párnak, az ENSZ népesedési világnapja alkalmából. A díjazottak között volt még Emma Gannon, az Olive című regény szerzője is, aki a gyermekmentes élet lehetőségeivel foglalkozik.

Egyetlen uniós államban sem születik az önfenntartáshoz elegendő számú gyermek

Habár a bolygónk népessége globális szinten folyamatosan növekszik, ez a növekedés korántsem jellemző minden kontinensre és országra. Sőt, ahogy a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) friss felmérésből kiderült Európában kifejezetten a „demográfiai tél” korszakát éljük. Azaz egyetlen uniós államban sem születik az önfenntartáshoz elegendő számú gyermek, miközben a társadalmak elöregedése jelentős kihívásokat okoz. A világ összlakosságát tekintve az európaiak aránya az 1950. évi 21,7 százalékról, 2020-ra 9,6 százalékra esett vissza. A teljes termékenységi arányszám, azaz a gyermekvállalási kedv több skandináv államban 10 vagy annál több százalékkal csökkent, illetve Franciaországban 7, Nagy-Britanniában pedig 15 százalékkal esett vissza.

Az LMBTQ-ideológia mindenek feletti támogatása, a szivárványcsaládok „istenítése”, a gyermekek óvodás korban megkezdett szexuális átnevelése megtette a maga hatását (A kép forrása: Pixabay)

Miért csodálkozunk azon, hogy Európában egyre kevesebb gyermek születik?

Nem meglepő ez az elképesztő tendencia, amely végig söpör Európán. Hiszen az Európai Unió mindent megtesz annak érdekében, hogy a klasszikus anya-apa családmodellt visszaszorítsa, és rákényszerítse minden országra a politikai fősodor liberális elképzeléseit. Az LMBTQ-ideológiai mindenek feletti támogatása, a szivárványcsaládok „istenítése”, a gyermekek óvodás korban megkezdett szexuális átnevelése megtette a maga hatását. Az i-n pedig az jelenti a pontot, hogy az elmúlt hetekben szavazták meg a Matic-jelentést, így most már minden akadály elhárult, hogy a meg nem született magzatokat határtalanul lehessen gyilkolni. Miért csodálkozunk tehát azon, hogy egyre kevesebb gyermek születik?

Ahogy Rétvári Bence fogalmazott közösségi oldalán: „ Az európai népességfogyás azzal nem állítható meg, hogy az Európai Parlament a férfiaknak is biztosítja a szüléshez való jogot.”

Magyarország a nagycsaládos létben látja a demográfiai válság, valamint a környezet- és klímavédelem megoldását

Míg a legtöbb európai ország beáll a sorba, addig Magyarország szembemegy az árral. Hazánk kormánya 2010 óta rendíthetetlenül dolgozik azon, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, és éppen a nagycsaládos létben látja a demográfiai válság, valamint a környezet- és klímavédelem megoldását. Egy 2021 év eleji kutatásból egyértelműen kiderült az is, hogy a családtámogatási politika jó irányba halad, ugyanis Európában nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, ötből már négy tervezett gyermek megszületik, megduplázódott tíz év alatt a házasságkötések száma, és a három gyermeket vállaló családok mennyisége is jelentősen megugrott. Zárójelben megjegyzendő, hogy összeurópai szinten a gyermektelen háztartások az „áldásos propagandának köszönhetően” majdnem az ötödével gyarapodtak.

nagycsalád

Magyarország a nagycsaládos létben látja a demográfiai válság, valamint a környezet- és klímavédelem megoldását (A kép forrása: Unsplash)

A fenntarthatóság bölcsője a család

Ahogy azt láthattuk a környezetvédelem és a gyermekvállalás negatív előjelű összekapcsolása és értelmezése gyakori hiedelem. Hazánk ezzel kapcsolatban is rácáfol az elméletekre. Magyarország szerint a „fenntarthatóság bölcsője a család”. A népesedési világnap kapcsán készített Kincs felméréséből egyértelműen kiderül, hogy a magyar emberek a családban, a gyermekekben látják a jövőt, és úgy vélik, ha több gyermek születne Magyarországon, az megoldaná nemcsak a népesedési, de a környezeti problémáinkat is. Ugyanis a többgyermekes családok, a gyermektelen vagy egygyermekes családokhoz képest kifejezetten tudatosan és felelősen viszonyulnak a környezetvédelem ügyéhez és a fenntartható fejlődéshez.

 

Herczegh Anita: „A fenntarthatóság bölcsője a család”

A több gyermek jelenti a biztosabb jövőt

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Neil Hall

Iratkozzon fel hírlevelünkre!