Megvan az 5,5 millió

Elérte az 5,5 milliót a koronavírus ellen beoltott emberek száma Magyarországon, szombattól megszűnik a maszkviselési kötelezettség - közölte a kormany.hu.

Kiemelték: Pintér Sándor belügyminiszter hivatalos határozatban hirdette ki, hogy Magyarország elérte az 5,5 millió beoltottat, így szombaton életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata, amely újabb fontos állomás az élet és a gazdaság újraindításában. Több korlátozás is megszűnik.

Nem kell már maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, ez csak a kórházakban és a szociális intézményekben lesz előírás.

Védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátóipari egységekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, valamint az előre megváltott jeggyel, ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

Megszűnnek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások: nem lesz távolságtartási szabály és négyzetméteren alapuló létszámkorlát.

A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

Sportrendezvények, zenés-táncos rendezvények, valamint zárt térben vagy több mint 500 résztvevővel, szabadtéren tartott egyéb rendezvények vonatkozásában nem enyhítenek: marad a létszámkorlátozás és a védettségi igazolványhoz kötött részvétel.

A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken – tették hozzá.

Az egyetemek és a főiskolák készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására

– közölték.

A kormany.hu felhívta a még be nem oltottak figyelmét arra, hogy a vírus továbbra is terjed Európában, és még jelen van Magyarországon is. A legerősebb védelmet az oltás jelenti – olvasható a közleményben.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre