A gyerek fejlődése tiszteletet érdemel!

Az Abszolút friss adásában Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója volt Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége. Az új részben többek közt szó esett a koronavírus elleni oltás fontosságáról, az orvostársadalom etikájáról, és a gyermekek korai szexualizációjának problémájáról is. 

Velkey György szerint társadalmi vita alakult ki a gyermekek oltásáról, viszont ez a probléma Magyarországot nagyrészt elkerülte. Elmondása szerint az oltási fegyelemben Magyarország élen jár. A gyermekorvos szerint hazánkban az elmúlt száz évben az oltásoknak olyan komoly kultúrája alakult ki, hogy a társadalom megérti ezek szükségességét és fontosságát. 

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy a gyermekek életében nagyon hosszú, nehéz idő volt az elmúlt másfél év. A járvány miatti karanténhelyzet, az ebből fakadó szociális társadalmi deficit negatív hatással volt a fejlődésükre, hiszen ők nagy közösségekben élnek, és fejlődnek.

„A gyerektest és a gyereklélek fejlődése feltétlen tiszteletet érdemel”

– emelte ki a gyermekorvos. Nagyon fontos nekik a biztonság, egy olyan morális háttérre van szükségük, amelybe bele tudnak kapaszkodni – hogy azokat a hullámvölgyeket, amelyeket kamaszkorban megélnek – ki tudják egyenlíteni a későbbiekben. Ha megvan ez a morális háttér, akkor megismerik önmagukat – magyarázta.

A gyermekkori nemátalakítással kapcsolatban a gyermekorvos határozottan kijelentette, hogy ennek nem lenne szabad társadalmi kérdésnek lennie, csak azokban a nagyon ritka esetekben alkalmazhatnak ilyen korrekciós beavatkozásokat, amikor azt egy igazán ritka genetikai betegség követeli meg.  A kórházigazgató úgy érzi, a társadalom minden rétegére nő a nyomás az általános erkölcsi normák változása miatt. Ez alól az orvostársadalom sem képez kivételt. Kétféle orvosi etikát különböztet meg Velkey. Az egyik egy homogénebb, konzervatívabb, keresztény orvosi etika, a másik az általános orvosi etika, amelyet az éppen regnáló társadalometika erősen befolyásol. Példaként az abortuszt említette, amit száz évvel ezelőtt biztosan nem alkalmaztak ilyen széles körben sehol a világon, mint most.

A kamaszkorra ható toxikus tendenciával kapcsolatban elmondta:

„A korai szexualizáció nagyon erősen tudja torzítani a gyermekek fejlődését.”

 

A teljes adást itt tekintheti meg:

 

Földi-Kovács Andrea műsorának korábbi adásait itt találja. Az Abszolútról írt cikkeinket ide kattintva olvashatja el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre