Megköszönték a Hungary Helps program segítségét

Rámalláhban emlékplakettel köszönték meg a magyar kormánynak a koronavírus-járvány idején a jordániai és palesztin keresztény iskoláknak nyújtott kiemelkedő segítségét.

A római katolikus egyház rámalláhi központjában Dzsamál atya, a latin patriarkátus palesztinai iskoláinak oktatási vezetője és Szami al-Juszef, a latin patriarkátus pénzügyi és adminisztratív igazgatója emlékplakettet adott át Rada Csabának, Magyarország rámalláhi képviseleti irodája vezetőjének hétfő délelőtt.

A palesztin egyházi vezetők azt köszönték meg, hogy Magyarország a járvány okozta válság idején igen gyorsan, néhány hét alatt a jordániai és a Palesztin Nemzeti Hatóság területén működő keresztény iskolák segítségére sietett fele-fele részben elosztott egymillió dolláros segéllyel.

„Magyarország volt a legnagyobb támogatónk, s a segítségnek köszönhetően tovább tudták folytatni a tanítást, és kétezer alkalmazottunk a pandémia idején is megkapta a fizetését. A latin pátriárka büszke rá, hogy sokat tesznek a következő generációért, s általa a családokért”

– hangsúlyozta Dzsamál atya.

A latin patriarkátus egyik legfontosabb missziója, hogy minden templom mellé iskolát is építsenek, mert hisznek az oktatásban, az emberek tanításában. „Folytatnunk kellett a gyermekek képzését a válság közepette is, nem hagyhattuk sorsukra a családokat” – emelte ki Dzsamál atya.„A palesztin hatóság és Jordánia gazdasága jelentős mértékben a nemzetközi turizmustól függ, s ennek hiányában az összeomlás fenyegette őket” – emlékeztetett a térség katolikus iskoláit felügyelő atya. Az iskolákban felerészben muszlim gyerekeket oktatnak.

Rada Csaba elmondta, hogy Magyarországon a Hungary Helps ügynökség összpontosítja a segítséget, s erőfeszítéseinek központjában a keresztény közösségek támogatása áll.

Első projektjük Irakban, a moszuli közösség támogatása volt. A keresztények segítésével az egész helyi közösséget is felkarolják, mert a templomok megbízható partnerek a támogatások rászorulókhoz juttatásában. Budapest a jövőben is elkötelezett az együttműködésre a palesztin keresztény iskolák ügyében – hangsúlyozta a külképviselet nagyköveti rangú vezetője. Magyarország már a hetvenes évek óta segíti a palesztin közösséget oktatási ösztöndíjakkal. A rendszerváltás idején és utána sem állították le ezeket a programokat, s ma is várják a palesztin diákokat a Stipendium hungaricum ösztöndíjaival, melyeknek számát évi 75-re emelték.

Rada Csaba felidézte a két ország együttműködésének több területét, a testvérvárosi kapcsolatokat mások mellett Betlehemmel, a közös kulturális és zenei programokat, melyeknek ideiglenesen határt szabott a pandémia.

Rámalláhban már 1857-ben felépült a katolikus iskola, melyet 1936 óta középiskolaként működtetnek.

„A padokban egymás mellett ülnek a muszlim és a keresztény gyermekek, oktatásuk biztosítja a vallások közötti párbeszédet, megteremti a békés együttélés alapvető kereteit”

– mondta Dzsamál atya.

„Az iskolákban elítélnek minden rasszizmust, minden vallási, nemzetiségi gyűlöletet, s a keresztény tolerancia és szeretet értékeit adják át, tanítják, ami az iskolákból eljut a családokhoz, és a teljes közösséghez is” – tette hozzá.

 

(Forrás: MTI)

Kiemelt képünkön Rada Csaba Magyarország rámalláhi képviseleti irodájának vezetője látható egy palesztinai iskolában. Forrás: ramallah.mfa.gov.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre