Megújult a bökönyi görögkatolikus templom

Magyarország sok-sok nehézség és küzdelem ellenére templomokat épít és újít fel - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bökönyben.

Soltész Miklós a 90 millió forintból, kormányzati támogatással felújított görögkatolikus templom újraszentelési ünnepségén arról beszélt, hogy a kereszténység kétezer éves történetét rágalmak, vádak és üldözés kísérte, amelyeket ma ellenünk, keresztény magyarok ellen isfolytatnak.

„Egy olyan Nyugat-Európa osztja nekünk az igét, amely gazdaságilag még működik, de demokráciájában hanyatló, erkölcseiben pedig romokban lévő földrész”

– fogalmazott a kormánypárti politikus.

Kifejtette, hogy a gazdasági kérdéseket tekintve nem veszi észre a többi földrész „gyorsvonatként elhúzó szerelvényeit”. Mindenből problémát gyártó, az emberek mindennapjaival nem törődő, tébolyult politikusok vezetik Európát. A liberalizmus nevében mindenki ellen – főleg, ha keresztény – diktál, fenyeget, és retorziót követel, ha nem igazodnak az ő álláspontjukhoz, így valójában „liberális diktatúrát működtetnek” – vélekedett Soltész Miklós.

Egy törpe, erőszakos, gazdasági érdekeket kiszolgáló csoport túszként tartja a társadalmakat, a médiát, de még az egyes egyházrészeket is, valamint azokat, akik mellett állítólag kiállnak, de élő pajzsként használják őket silány, ócska érdekeik és érveik érdekében

– fogalmazott Soltész Miklós.

Erre nekünk megvan a válaszunk, kötelességünk is kiállni – hívőknek és nem hívőknek egyaránt – szögezte le az ünnepségen az államtitkár. Mint mondta, tudjuk, hogyan védjük meg gyermekeinket, nem engedünk a zsarolásnak és nem fogadjuk el a rágalmakat, térdre pedig csak Isten, a haza és férfiként asszonyaink elé ereszkedünk. Megerősítette, szobrokat állítunk egyházi és történelmi nagyjainknak, a templomfelújítási program segítségével pedig 1800 templom épül és újul meg szerte a Kárpát-medencében.

Soltész Miklós Orbán Viktor miniszterelnök bökönyiekhez írt köszöntését tolmácsolva elmondta, hogy nemcsak erősek, de a keresztény kultúra forrásaihoz nyúlnak vissza a magyar görögkatolikus közösséget évszázadokon át megtartó gyökerek.

„A keresztény tanítás kultúránk és életmódunk alapja, Isten háza ezért a mi számunkra egyszerre őrhely és találkozási pont, menedék, ahol erőt gyűjthetünk, szimbóluma mindannak, hogy kik vagyunk és hova tartozunk”

– írta a kormányfő.

A helyi görögkatolikus templom rekonstrukciója során elvégezték az imaház teljes belső homlokzati felújítását, valamint korszerűsítették a hűtési és fűtési rendszert is.

 

(Forrás: MTI)

Templomok újulnak meg Tolnában

 

Magyar templomfelújítási program a Vajdaságban is

 

Soltész: 38 templom újulhat meg a Rábaközben és Sokoróalján

Kiemelt képünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára látható a Győr-Moson-Sopron megyei templomfelújításokról tartott sajtótájékoztatón Győrben 2021. június 25-én. MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre