Papszentelések országszerte – bővül a katolikus egyház

Papszentelés Vatikánvárosban

Esztergomban szombat délelőtt kezdődik meg az idei szentelések sorozata: az ország legnagyobb templomában sorra kerülő papszentelés keretében Erdő Péter bíboros öt papot és három diakónust szentel fel. 

Az idei évben újra sokan ünnepelhetnek együtt: míg tavaly gyakorlatilag zárt körben, a legközelebbi hozzátartozók jelenlétében szentelték fel az újmisés papokat a katolikus egyházmegyékben, a járványhelyzet jelentős javulásának köszönhetően idén ismét várják a zarándokokat az székesegyházakban.

Ezekben a hetekben összesen 20 pappal és 17 diakónussal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház. 

A sort a görögkatolikusok nyitották: Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita június 6-án Nyíradonyban pappá szentelte Szaplonczay Márkot.

A Győri Egyházmegyében egy héttel ezelőtt, június 12-én Veres András megyéspüspök a soproni Szent Mihály-templomban áldozópappá szentelte Simon Dávidot és diakónussá szentelte Licz Csabát.

A Veszprémi Egyházmegye pénteken ünnepelt, amikor Udvardy György veszprémi érsek a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban áldozópappá szentelte Mokos János diakónust, valamint diakónussá szentelte Tüttő Ágoston papnövendéket. 

Felkészül Esztergom, Eger és Vác

A hagyománynak megfelelően a legtöbb hívőt megmozgató papszentelésre Esztergomban kerül sor: a szombat délelőtt 10:30-kor kezdődő ünnepi szentmise keretében Erdő Péter bíboros öt papot és három diakónust szentel. Papjaink között köszönthetjük ezután Eredics Gergő, Forgács Balázs, Kiss Géza Imre, Őri Imre és Riesz Domonkos diakónusokat. Az akolitusi szolgálat után a főpásztor diakónussá szenteli Bársony ÁrpádotFarkas Ferencet és Rónaszéki Jánost.

Erre az ünnepi szentmisére várják egyben az egyházmegye idén jubiláló papjait is, hogy együtt adjanak hálát szolgálatukért.

Szombaton további két egyházmegyében kerül sor szentelésre: Ternyák Csaba egri érsek 10 órakor az Egri Bazilikában Hágen Pál Tamás, Kerekes Gábor, Péter Vilmos, Michele Gervasoni, Herbst Ádám és Carlos Sirer Melis akolitusokat diakónussá, Jorge Luís, Altamirano Mendez, Noel Benedict és Antasoda Tajos diakónusokat áldozópappá szenteli.

Marton Zsolt váci megyéspüspök a 10 órakor kezdődő szentmisében állandó diakónussá szenteli Huszár Attila és Olgyay Bálint csömöri akolitusokat. A szertartásra a Váci Székesegyház felújítási munkálatai miatt a váci Piarista templomban kerül sor. 

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek év végi hálaadó szentmisét celebrál az Esztergomi Bazilikában 2020. december 31-én.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A jövő héten is papszentelések

A következő hét is bőven tartogat ünnepi alkalmakat a katolikus híveknek. Június 24-én – a székesfehérvári egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén – pap- és diakónusszentelés lesz a Székvárosban. A szertartásra délelőtt 10 órakor kerül sor a Prohászka emléktemplomban. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök pappá szenteli Szakács Péter Mihályt és diakónussá Ébner Vilmost és Arany Ferencet

A Prohászka Imaszövetség tagjait kérik, hogy kiemelten imádkozzanak ezen a napon papi hivatásokért. 

Június 26-án, szombaton Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a 10 órakor kezdődő szentmisében a debreceni Megtestesülés-templomban áldozópappá szenteli Halász István diakónust, szerpappá Szabó Gábor akolitust és Keresztes Attila kamilliánus testvért.

A főpásztor ebben a szentmisében végzi az olajszentelést és ekkor újítják meg a lelkipásztorok a papi ígéreteiket.

Ugyanezen a napon Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek 10 órakor pappá szenteli Tomaskovity Szabolcsot a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. Az egyházmegye tájékoztatása szerint a papszentelés online követhető lesz a Kalocsa Belvárosi Plébánia internetes csatornáin. 

Varga László kaposvári megyéspüspök 10:30-kor a nagykanizsai Jézus Szíve-templomban áldozópappá szenteli Molnár Ákos és Antal Zsolt Benedek diakónusokat.

A szentmise követhető lesz online is a Kaposvári Egyházmegyei Stúdió YouTube-felületén. 

Szombathelyen diakónusokat szentelnek

Székely János szombathelyi megyéspüspök június 26-án, szombaton a 10 órakor kezdődő szentmise keretében szenteli diakónussá Rácz Ágostont és Majlát Tihamért a szombathelyi Székesegyházban.

Az eseményt a Szombathelyi Egyházmegye YouTube-csatornáján élőben közvetítik, ami az egyházmegye honlapján és Facebook oldalain – facebook.com/szombathelyiegyhazmegye és facebook.com/szekelyjanos – is megtekinthető.

 

MTI/katolikus.hu/Vasarnap.hu 

 

Kiemelt kép: leendő papok fekszenek arcra borulva az oltár előtt a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott papszentelés szertartáson 2019. május 12-én. Ferenc pápa ezen a napon tizenkilenc új katolikus papot szentelt fel.
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Iratkozzon fel hírlevelünkre