Ukrajna NATO tagsága téma lehet az amerikai-orosz csúcstalálkozón

Moszkva felfigyelt arra, hogy Joe Biden amerikai elnök „hipotetikusan” lehetségesnek tartja Ukrajna belépését a NATO-ba, ami új álláspont, mivel korábban Washingtonban ilyen nyilatkozatok nem hangzottak el - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán, néhány órával az amerikai és az orosz elnök genfi találkozója előtt.

„Ami Ukrajnát illeti, hallottuk, hogy Joe Biden hipotetikusan elképzelhetőnek tartja Ukrajna belépését a NATO-ba” – mondta Peszkov a Pervij Kanal tévének adott interjúban. Peszkov szerint ez új elem, korábban Washingtonban ezt így nem mondták. „Mi Moszkvában természetesen felfigyeltünk erre” – mondta.

A szóvivő biztos abban, hogy szükség esetén Vlagyimir Putyin orosz elnök pontosan meghatározza Moszkva ezzel kapcsolatos álláspontját.

„Putyin mindig pontos, ha arról van szó, hogy vörös vonalakat kell kijelölni az Oroszországi Föderáció szempontjából, különösen egy olyan nehéz megbeszélésen, mint amilyen a mai lesz” – mondta Peszkov.

A szóvivő megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy az amerikai-orosz kapcsolatokban „el kell takarítani a romokat”.

Hangsúlyozta, hogy a két ország közötti párbeszéd az amerikai fél miatt szakadt meg, Vlagyimir Putyin és az orosz fél sosem volt a párbeszéd megszüntetésének a híve. „Sok kérdést át kell beszélni, hogy újraindíthatók legyenek a munkafolyamatok, hogy tisztázzuk, mennyire súlyosak az ellentétek” – tette hozzá.

A genfi tárgyalásokon Peszkov szerint nem kerülhető meg a diplomáciai tulajdon kérdése. Arra utalt, hogy az Egyesült Államok 2017. szeptember 2-án bezáratta a San Franciscó-i orosz főkonzulátust, valamint a washingtoni kereskedelmi képviseletet és annak New York-i kirendeltségét. Az első két ingatlan diplomáciai mentességet élvező orosz tulajdon, a harmadik bérlemény. A történteket Moszkva nyíltan ellenséges lépésként értékelte, és követelte a vagyontárgyak visszaszolgáltatását. Fél évre rá, 2018. március 26-án Washington bezáratta a seattle-i orosz főkonzulátust (bérlemény) és a főkonzul rezidenciáját (orosz tulajdon) is.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal egy üzleti vezetők részére szervezett fórum résztvevőivel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián  2021. március 26-án. A felirat jelentése: Oroszország – a lehetőségek országa. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Iratkozzon fel hírlevelünkre