Ferenc pápa újabb öt évre kinevezte Erdő Pétert a Keleti Egyházak Kongregációjának tagjává

Ferenc pápa újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseket a Keleti Egyházak Kongregációjának tagjává - tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t. Erdő Pétert 2015 júniusában nevezte ki először a kongregáció tagjának Ferenc pápa.

A Keleti Egyházak Kongregációja a római kúria szerve, 1862. január 6-án alapította IX. Pius pápa a Propaganda Fide kongregáció, vagyis a Népek Evangelizációjának Kongregációja keretében. XV. Benedek pápa 1917. május 1-jén önállósította. Hatáskörét XI. Pius pápa 1938. március 25-én jelentősen növelte.

A dikasztérium szerkezeti sajátossága, hogy tagjai az összes keleti katolikus pátriárkák és nagyérsekek, valamint a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke.

A Keleti Egyházak Kongregációjához tartozik – néhány kivételtől eltekintve – a keleti rítusú katolikusokkal kapcsolatos minden ügy, még akkor is, ha az „vegyes”, vagyis más rítusúakat is érint.

A kongregáció saját földrajzi területe az, ahol a keleti rítusok régóta számbeli túlsúlyban vannak. E területeket XI. Pius pápa Sancta Dei Ecclesia motu propriója és a hozzáfűzött kiegészítések határozzák meg.

Az eljárás módját tekintve a Keleti Egyházak Kongregációja a VI. Pál pápa által bevezetett kúriai reform óta csak közigazgatási hatóság, bírói úton már nem járhat el.

A Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa Leonardo Sandri bíboros. Erdő Péter az Apostoli Szentszék hét dikasztériumának tagja: a Keleti Egyházak Kongregációja mellett a szentszéki államtitkárság II. szekciója külügyi tanácsadó testülete, a Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció, a Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációja, a Törvényszövegek Pápai Tanácsa, valamint az Apostoli Signatura, vagyis a szentszék legfelsőbb bírósága, továbbá a vatikáni pénzügyekért felelős Gazdasági Tanács tagja.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek látható a Kossuth rádió stúdiójában, a Hit, tudomány, társadalom című műsor felvételén 2021. április 13-án. MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre!