106 éves hungarikum – videóban köszöntötték a védőnőket

Videóban köszönte meg Nyitrai Zsolt és Kásler Miklós a védőnők munkáját vasárnap, a védőnők napján.

Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte: mintegy ötezer védőnő teljesít szolgálatot Magyarországon.

Köszönettel tartozunk nekik, különösen most, hiszen a koronavírus-járvány idején ott dolgoztak az oltópontokon, és ők szervezték a 16-18 éves korosztály oltását is – mondta.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: a védőnők szerepe és tevékenysége szép magyar tradíció, „a segítőkészség, együttérzés és a szakmai felkészültség magas színvonala kiemeli az egészségügy dolgozóinak ezen rétegét.”

„Ahogy önök megtettek mindent a magyar gyermekekért és családokért, a magyar kormány is megtesz önökért mindent”– hangsúlyozta a miniszter.

A videóban Lőrinczi Orsolya területi védőnő arról beszélt, hogy a védőnői foglalkozás 106 éves, hungarikumként megbecsült hivatás.

A szakma az egészségügyi bértáblába is bekerült, így négylépcsős bérrendezési folyamat indult el – emelte ki.

A védőnők nemcsak a várandósokat és a gyermekeket, hanem az egész családot segítik – mondta, hozzáfűzve: ez a munka csak elhivatottsággal végezhető.

Nagy emberek nagy tettei

A védőnői képzést a csecsemő és gyermekgondozásban kiemelkedő munkássággal bíró Heim Pál kezdeményezésére indította el 1916-ban, a védőnői szolgálatot egy évvel korábban megalapító Stefánia Szövetség.  1917-ben pedig Ugron Gábor belügyminiszternek köszönhetően országos, kötelező hálózattá alakulhatott a védőnői szolgálat.

Heim Pálról dédunokája így emlékezett meg:

„Heim Pál professzor nem csupán az akkori idők Csoda-Pál-ja volt, üzenete máig elkísér mindannyiunkat: szolgáld nemes szívvel az embereket, add tudásod legjavát önzetlenül mindenkinek, és tegyél meg mindent azokért, akik nálad is elesettebbek. Számomra Heim Pál nem csupán A dédnagyapa, hanem az Ember, akinek az emléke fényt mutat akkor is, amikor úgy érzem, hogy a hatalom és a vagyonszerzés logikája nem ismeri a kenyérre, szerény hajlékra, jó szóra, és őszinte szavakra áhítozó milliók óhaját.”

MTI/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre