Felfüggesztették a tanárt, mert nem volt hajlandó transz névmásokat használni

amerikai iskolabusz

Most jogi lépéseket helyezett kilátásba, keresztény jogvédők segítik a harcát.

Miután Byron „Tanner” Cross, a leesburgi általános iskola testnevelő tanára a keresztény hitére hivatkozva közölte a Loudoun megyei iskolaszékkel, hogy nem fogja megerősíteni a gyerekeket az úgynevezett „transznemű” identitásukban (avagy nem fogja őket az általuk választott névmással megnevezni – tehát a fiúkra nem fog she-ként, míg a lányokra he-ként hivatkozni), az igazgató azonnali hatállyal felfüggesztette – írja a Dailywire.com.

Mr. Cross visszavág

A felfüggesztett testnevelő tanár úgy döntött, meg fogja tenni a lehetséges jogi lépéseket. Ehhez támogatást kapott a Szabadságot Védelmező Szövetség (ADF) nevű nonprofit jogi szervezettől, amely a vallásszabadság, a szólásszabadság, a szülői jogok és az élet szentségének védelméért dolgozik.

Cross, akit az ADF vezető jogtanácsosa, Tyson Langhofer képvisel, a múlt héten beperelte a tankerületet, ahonnan elbocsátották.

„Az állami iskoláknak nincs joguk arra kényszeríteni a tanárokat, hogy olyan ideológiai meggyőződéseket fejezzenek ki, amelyeket nem vallanak, és nincs joguk arra sem, hogy valakit egyszerűen azért függesszenek fel, mert tisztelettudóan elmondta a véleményét egy nyilvános gyűlésen” – mondta Langhofer. „A tankerület egy bizonyos politikai véleményt támogat egy vitás kérdésben, és arra akarja kényszeríteni Tannert, hogy legyen ő is az elvárt véleményen. Ez nem törvényes és nem is alkotmányos, ahogyan az iskola azon lépése sem, hogy Tannert kényszerszabadságra küldje” – tette hozzá a jogtanácsos.

Miután az ADF levelet küldött a körzetnek a felfüggesztéssel kapcsolatban, melyben kérte Cross visszahelyezését, az iskola úgy reagált, hogy megduplázta alkotmányellenes lépéseit, és kijelentette, hogy kitart a Cross felfüggesztéséről szóló döntése mellett – derül ki a konzervatív jogvédő szervezet sajtóközleményéből. Válaszul az ADF ügyvédei kedden pert indítottak az iskolai körzet ellen, és kérték a bíróságot, hogy azonnal állítsa le Cross felfüggesztésének végrehajtását.

Az Alliance Defending Freedom szerint  Cross felfüggesztése sértette Virginia állam alkotmányát és a testnevelő tanár szabad vallásgyakorlását, amelyet az első szövetségi alkotmánymódosítás véd.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!