Gerencsér: A fiatalok hitének és az értékrendjének a megerősítése a cél

Az erkölcsös, becsületes, a szereteten és tiszteleten alapuló élet, a bibliai értékek minden élethelyzetű és korosztályú ember számára vállalhatók – nyilatkozta az Újhullám nevű online rádió önkéntes munkatársa, Gerencsér Anna. Az ifjú szerkesztővel az Újhullám rádió céljairól és küldetéséről beszélgettünk.

– Mi is pontosan ez a kezdeményezés, ami az Újhullám névre hallgat?

–  Idén tavasszal indultunk hivatalosan útnak. Szerintem erről a névről valami friss, lendületes újdonság jut az emberek eszébe, és éppen ezzel szeretnénk a fiatal hallgatósághoz eljutni. Az Újhullám egy online hallgatható ifjúsági rádió és közösségi felület. Itt hangsúlyozom, hogy nem hagyományos rádió. Podcastjainkat pedig már most elérhetővé tesszük visszahallgatható formában.

Fontos a hagyományos sugárzástól való elszakadás, az idő- és eszközbeli rugalmasság.

Hiszen a mai fiatalok életüket nem a műsorsávokhoz kötik, sokszor nincs is idejük vagy módjuk FM rádiót hallgatni. Azzal viszont, hogy az adások bármikor elérhetők az interneten, sokkal több emberhez juthatunk el.

(Forrás: Újhullám.net)

Nagy előnye korunknak, hogy akik veszik a fáradtságot egy kis böngészéshez, számos, személyre szabott érdekességre bukkanhatnak. Fiatalos és lendületes műsorainkkal mi is ehhez szeretnénk hozzájárulni.

Hiszem, hogy a nálunk elhangzó témák, megszólalók olyan értékeket fogalmaznak meg, melyek építőkövek maradnak a következő generáció számára is.

– Ugyanakkor a fiatalok és az emberek többsége elsősorban szórakozni akar a média felületein.

A média általában tényleg ezt az irányvonalat mutatja be nekünk, de fontos megjeleníteni a talán halkabb, azonban értékálló véleményeket is. Sőt, miért ne lehetne mindezt élvezhető módon átadni? Valakit talán pont azért ragadna meg egy-egy kép, mondat, zene, mert egyedibb, mint a fogyasztói társadalomból ismert szokásos, és egészen más szintű boldogságba is vezet be.

Nem hagyhatjuk, hogy ez az üzenet ne jusson el az emberekhez, közlésének módjában azonban igazodnunk kell a kor kihívásaihoz.

Az Újhullám a Mária Rádió szárnyai alól nőtt ki, az ottani munkatársak biztosítják a technikai és szervezési hátteret. Ezzel együtt természetesen van egy lelki értelmű azonosulásunk is velük. A mi új felületünket viszont nem feltétlenül a vallásos tematikájú műsorok jellemzik.

Azaz nem a konkrét vallásgyakorlást emeljük ki egy-egy adásban, hanem a személyes hitet és értékrendet erősítenénk meg.

Emellett reményeim szerint a nem – vagy még nem – hívő fiatalokat is bevonzhatjuk. Szeretnénk bemutatni, hogy az erkölcsös, becsületes, a szereteten és tiszteleten alapuló élet, ezzel egyetemben a bibliai értékek minden élethelyzetű és korosztályú ember számára vállalhatók.

A fiatalok rádióhallgatási szokásai merőben eltérnek az idősebbekétől (Forrás: Pixabay.com)

Jézus azért jött, hogy az életünket jobbá tegye. Ő mindezt persze egy sokkal nagyobb súllyal és egy magasabb létszinten tette, de evangéliumának hirdetését nekünk, követőinek adta feladatul. Míg az őskeresztény időkben az apostolok gyalog vagy szamárháton indultak útnak, a múlt század fordulóján már újságon vagy épp telefonon át folyt a misszió. Az új évezred számos nagyszerű lehetőséget biztosít:

itt vannak előttünk az online erőforrások, használjuk hát fel őket jó célokra!

– Nehéz másfél éven vagyunk túl. Hogyan látod, a fiatalok istenkeresése, értékalapú élete mennyire rogyott meg a járvány alatt?

– Nem is csak a fiataloké! Senki egyéni hitéletébe nem látok bele, de a pandémia mindenkit érintett. Nagyon sokan érezhették azt, gondolok itt a betegekre, gyászoló hozzátartozókra, de bárki másra is, hogy elhagyta őket az Isten, akár számonkérhették, miért „bünteti” őket. Ez persze nem így volt, de az elkeseredettséget csak növelték a hónapokig tartó templombezárások is. Tény, hogy nem tarthattak nyilvános szentmiséket, de fontos hangsúlyozni, hogy Krisztus egyháza, az egyházi közösségek nem hagyják magára a szenvedő embert.

Új közösségek alakultak a digitális térben, és a meglévők is képesek voltak megerősödni.

Természetesen semmi nem pótolja a személyes jelenlétet, de mindez új lehetőségekkel szolgált az istenkereső és a már hívő emberek számára is. Megnövekedett a keresztény internetes tartalmak, YouTube-csatornák, weboldalak, közösségi oldalak száma, ezek mind Isten szeretetét, figyelmét kívánták nyújtani a nehézségek közepette. Úgy vélem pedig, hogy mindezeket a jó folyományokat meg kell őrizni a járvány okozta válság után is. Mi is ezt a célt tűztük ki az Újhullámmal.

A podcast adások bárhol elérhetők (Forrás: Pixabay.com)

– Ha jól tudom, médiatábort szerveztek az érdeklődők számára?

– Így van, fontosnak tartom elmondani, hogy adásaink nemcsak egy passzív követőtábornak készülnek. Szeretnénk biztatni a fiatalokat, hogy ha vannak olyan témák, amelyek őket érdeklik, de szerintük nem jut rájuk elég figyelem, akkor keressenek minket, és mi lehetőséget adunk nekik, hogy szót kaphassanak. Mindehhez pedig szakmai hátteret is biztosítunk, hiszen a harmadik hullám lecsengésével idén is megtarthatjuk szinte hagyományos, de immár Újhullám név alatt futó médiatáborunkat.

A Mária Rádió szervezte előző két táborban én is részt vettem, ezek remek élményeket és szakmai ismereteket nyújtottak.

Hozzáértő, neves szakemberek és médiaszereplők előadásait hallgatva ismerhettük meg a média világát, a műsorkészítés folyamatait. Emellett a kikapcsolódásra is jutott idő. Rengeteg barátot szereztem, akiknek legtöbbje most az Újhullámban is csapattársam.

Bátran ajánlom tehát a tábort minden középiskolásnak, aki érdeklődik a média iránt! Idén augusztus 14–19. között tartjuk meg Keszthelyen, jelentkezési felületünkön elérhető minden további információ, korábbi képek és a részletes program is. Várunk mindenkit szeretettel!

Tóth Gábor

 

A Vasarnap.hu Hadjáratának podcastadásai:

Az elfeledett Muravidék – a Hadjárat podcastban

A magyar fiatalok körében egyre fontosabb a hazaszeretet – Székely Levente a Hadjáratban

Kárpátalját meg kell őrizni a béke szigetének – Dobsa István a Hadjáratban

Kiemelt képünk forrása Újhullám.net

Iratkozzon fel hírlevelünkre