Soltész: 137 templom újul meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A templomfelújítási program keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 137 templom újulhat meg mintegy 1 milliárd 883 millió forintból - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Nyírteleken.

Soltész Miklós a megye országgyűlési képviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereget érintő programrészben 108 település 85 református, 49 katolikus és két evangélikus temploma, továbbá egy zsidó felekezeti imaháza szerepel.

Megjegyezte, az országban és a Kárpát-medencében összesen 1800 templom fog megújulni a nagyságrendileg 26 milliárd forintos kormányzati forrásból finanszírozott program segítségével, ezek közül négyszáz a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, a Partiumban vagy a Délvidéken található.

Az államtitkár kifejtette, a szakralitás, illetve a hit megtartása és megerősítése az elsődleges célja a projektnek, és az sem kérdés, hogy a történelem évszázadait átélt imaházaknak időnként meg kell újulniuk és meg kell szépülniük.

Az egyházi vezetők beadták az erre vonatkozó kérelmüket, a magyar kormány pedig támogatta ezeket az elképzeléseket – tette hozzá. Utalt arra, hogy szakrális helyként a templom a hitéletet erősíti és a lelkeket szolgálja, majd megjegyezte, a nyírteleki közösség három templomát is megújíthatja.

Soltész Miklós a beruházás előnyeiről szólva hangsúlyozta, a rekonstrukciókban egyrészt a helyi vállalkozók és szakemberek vesznek részt, azokkal munkát adnak a helyi embereknek és hozzájárulnak a gazdaság újraindításához, másrészt a nyírtelekiek ezzel is szépíthetik városukat.

Soltész Miklós kapott egy kérdést a Magyarország-Írország mérkőzés előtt történtekről, amikor az írek letérdeltek a gyepre a gyűlölet elleni tiltakozásként.

„Letérdelni csak Isten előtt térdelünk le” – jelentette ki a politikus.

Az államtitkár hozzátette: a magyar válogatott teli torokból énekelte a magyar himnuszt, és vállalták azt, amit vállalnia kellett a magyar csapatnak, nem térdeltek le egy szélsőséges, anarchista, baloldali ideológia előtt.

„A kereszténység számunkra fontos és értékes, meg is fogjuk tartani és őrizni” – hangsúlyozta az államtitkár.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára látható a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda felújításáról tartott sajtótájékoztatón 2021. február 26-án. MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre